A Boeing 737-es üzleti változatára, egy BBJ-re cseréli 22 éves Fokker 70 típusú kormánygépét Hollandia. A Fokker kivonásának okaként a repülőgép korát és a repülőgép a mai igényekhez mérten rövid hatótávolságát jelölték meg.

A PH-KBX lajstromjelű Fokker 70-es Budapesten. (Fotó: AIRportal.hu) | © AIRportal.hu

A PH-KBX lajstromjelű Fokker 70-es Budapesten.
(Fotó: AIRportal.hu)

A PH-KBX lajstromjelű Fokker 70-es repülőgépet – melyet a KLM Cityhopper üzemeltet a kormány számára – hamarosan kivonják a forgalomból.

Helyette egy új Boeing 737 Business Jet (BBJ) érkezik, melynek PH-GOV lesz a lajstromjele. A 737-es fedélzetének kialakítását a holland Fokker Technologies cég erre szakosodott üzemegységeiben végzik majd.

Az új repülőgép beszerzése 89 millió eurójába kerül a holland adófizetőknek.

A trónról néhány éve lemondott Beatrix királynőre utaló, ‘PH-KBX’ lajstromjelet a ‘GOV’ végződés váltja. A kormányzati felhasználást jobban kifejező GOV (government/kormány) lajstromjel azért is indokolt, mert az utóbbi években a királyi család egyre kevesebbet repült a különgéppel, a hosszabb utazásokhoz menetrend szerinti járatokat, vagy bérelt repülőgépeket használtak. A Fokker 70-es az utóbbi években döntően a holland kormányfőt és minisztereit szolgálta.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A 24 utas szállítására berendezett BBJ 2019-ben állhat majd forgalomba és akár a tengeren túlra is repülhet majd közbenső leszállás nélkül, Melanie Schultz van Haegen miniszter közlése szerint.