Lefoglalták a Ryanair egyik Boeing 737-800-as repülőgépét a franciaországi Bordeaux repülőterén a légitársaság egy több mint félmillió eurós ki nem fizetett tartozása miatt.

A hatóságok csütörtökön az esti órákban Bordeaux repülőterén intézkedtek a Ryanairrel szemben és lefoglalták az ír diszkont légitársaság EI-EBG lajstromjelű Boeing 737-800-as repülőgépét.

Az intézkedésre azért került sor, mert a légitársaság nem volt hajlandó visszafizetni a 2008/2009 években kapott állami támogatást, melyet később az Európai Bizottság jogellenesnek ítélt.

A Ryanair tíz évvel ezelőtt arra vett fel állami támogatást, hogy a Angoulême – Cognac Airportról Londonba indítsanak járatokat.

Forrás: Ryanair

Az Európai Bizottság 2014-ben azonban olyan döntést hozott, miszerint a felvett állami támogatás nem egyeztethető össze az EU szabályaival. A döntés szerint a Ryanair jogtalanul jutott gazdasági előnyhöz, és az állami támogatás piactorzító hatású volt, így azt a légitársaságnak vissza kell fizetnie a francia államkasszába.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A francia hatóságok éveken keresztül számos sikertelen kísérletet tettek arra, hogy az EB döntés érvényében a jogtalanul felvett támogatás összegét visszafizettessék a társasággal.

A francia légügyi hatóság (DGAC) közlése szerint nem maradt más választás, mint hogy úgy kényszerítsék fizetésre a Ryanairt, hogy lefoglalják a cég egyik repülőgépét, amíg az nem rendezi a tartozását.

A Ryanairt meglepte a hatóságok intézkedése, melynek következtében az esti Bordeaux – London járatot törölnie kellett a légitársaságnak.

A törölt járat 149 utasának így az EU szabályai szerint járó kártérítést is ki kell fizetnie a Rynairnek.

Több forrás szerint a Ryanair péntek délután fizeti vissza az 525 000 eurós összeget annak érdekében, hogy a francia hatóságok feloldják a Boeing 737-800-as zár alá vételét.