Légialkalmassági direktívát adott ki a kanadai légügyi hatóság az Airbus A220-asra, mert az első konyhából víz szivárgott a padló alatt elhelyezett, a repülésvezérlő rendszerek számítógépeinek is helyt adó rekeszbe, ahol rövidzárlatot okozott.

A Transport Canada honlapján elérhető dokumentum szerint egy meg nem nevezett légitársaság egyik gépének gurulás közben leállt a hajtóműve.

Későbbi vizsgálatok kiderítették, hogy víz szivárgott az avionikai rendszereknek helyt adó műszaki rekeszbe, és a biztosítékokra csöpögött, rövidzárlatot okozva, ez vezetett a hajtóművek leállásához.

Fotó: AIRportal.hu

A víz esős időben, a nyitott első ajtóknál lévő elvezető csöveknél szivárgott le, mert nem tudták elvezetni a vizet, és túlcsordultak.

A hatóság arra hívta fel a figyelmet, hogy a befolyó víz rövidzárlatot okozhat, amely a rendszerek vezérléséhez szükséges adatok elvesztését, funkcióvesztést, és így a pilóták nagyobb munkaterhelését okozhatja.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A kanadai hatóság módosítást írt elő bizonyos vízelvezetők esetében, hogy ne érkezhessen víz az avionikai rendszerek műszaki rekeszébe. Ezeket egy éven belül kell az üzemeltetőknek végrehajtania, ellenkező esetben a géppel nem teljesíthetnek járatokat.