Európai légitársasági vezetők szerint még mindig nagyon sok európai légitársaság van, további konszolidációra van szükség. Eközben viszont az ezt állító cégek újabb társaságokat hoznak létre.

A társaságok álláspontját a Skift szedte össze egy konkrét úgy, az Air France-KLM, a Delta és a Virgin Atlantic, illetve a China Eastern kereskedelmi együttműködése nyomán. Mint ismeretes, a társaságok vegyesvállalatot hoznak létre, amelynek részeként az európai ágat képviselő Air France-KLM 31 százalékos részesedést szerez a Virgin Atlanticben.

Meglepő módon az Air France-KLM versenytársai, az International Airlines Group (IAG) és a Lufthansa-csoport is üdvözölte a lépést. Mindkét társaság nagyjából azonos állásponton volt: az európai piacon túl sok a szereplő, a joint-venture megalakítása pedig a konszolidáció felé hat, felgyorsítja a folyamatokat, amelyre szüksége van az európai légiközlekedésnek.

Az új vegyesvállalat résztvevői. (Grafika: Air France-KLM)

A Skift azzal magyarázta az állítása szerint fregmentált európai légipiacot, hogy az alacsony kerozinárak miatt azok a légicégek is fennmaradhattak, amelyek kevésbé hatékonyan működnek. Amikor a kerozin megint drágább lesz, akkor ezek a társaságok vagy megszűnnek, vagy a négy nagy cég valamelyike felvásárolja. Ez történik az Alitaliával, amely könnyen a Ryanair kezébe kerülhet.

Miközben a németek és a britek is üdvözlik a további konszolidációt ők maguk viszont új légitársaságokat alapítanak, erre példa a Level és a Joon is. Igaz, darabszámra több a cég, de a tulajdonosok száma nem változik. Az Egyesült Államokban ez egy kicsit másként játszódott le: a kilenc nagy légicégből gyakorlatilag három lett, ha a diszkontokat nem számoljuk: a Delta, az American Airlines és a United, akik nem csak megvették, de arculatilag is magukba olvasztották ellenfeleiket. Mindezt nagyjából 10 év alatt.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Korábban Carsten Spohr, a Lufthansa-csoport vezérigazgatója szintén a további konszolidációt sürgette, ugyanakkor kétségei voltak afelől, hogy az az amerikaihoz hasonló formában és időn belül lezajlik.