Már 18 éves kortól várja az érettségivel és középfokú angol nyelvvizsgával rendelkező jelentkezőket a HungaroControl a 2021-ben induló repüléstájékoztató tanfolyamára.

A repüléstájékoztatók azok a szakemberek, akik a földtől számított 9500 láb, azaz nagyjából 2900 méteres magasságig, a látás szerinti repülési szabályok (VFR – Visual Flight Rules) alapján közlekedő kisgépeket segítik.

Az úgynevezett nem ellenőrzött légtérben repülő oktató-, sport- és magánrepülőgépek, a mentőszolgálat, a rendőrség, vagy a katonaság helikopterei, a repüléstájékoztatóktól kapják meg a legfontosabb tudnivalókat.

A körzeti repüléstájékoztató szolgálat (FIC – Flight Information Center) munkatársai ugyanabban a munkateremben dolgoznak, mint a légi forgalmi irányítók, ugyanúgy radarképernyőn kísérik figyelemmel a gépek helyzetét, útvonalát.

A tanfolyamra történő jelentkezéshez nem szükséges előképzettség, mindössze egy államilag elismert angol középfokú komplex nyelvvizsga, középfokú iskolai végzettség, illetve további feltétel, hogy a jelentkező már betöltötte 18. életévét.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Fotó: AIRportal.hu

A kiválasztás a készségeket mérő FEAST I és FEAST II tesztekkel veszi kezdetét, majd következik az orvosi vizsgálat, végül pedig egy csoportos kiválasztási nap. Az idáig eljutó jelöltek interjún, illetve csoportos és szimulációs feladatokon vesznek részt. Az egyes teszteken eltérő követelmények vonatkoznak a repüléstájékoztatókra, illetve a légi forgalmi irányítókra.

A repüléstájékoztató szakszolgálati engedély megszerzéséhez szükséges tudást az egyéves képzésen szerezhetik meg a jelentkezők, amelynek költségeit a HungaroControl állja. A hallgatók már a képzés alatt is munkaviszonyban állnak a társasággal, ennek megfelelően alapfizetést és cafeteria-t kapnak. A tanfolyam sikeres elvégzése, valamint a szakszolgálati engedély megszerzése után pedig meg is kezdhetik az önálló munkát.

Ezt a lehetőséget neked találták ki, ha gyorsan hozol jó döntéseket, rugalmasan és hatékonyan kezeled a váratlan helyzeteket, képes vagy az adott szabályrendszeren belül önállóan megoldani a problémákat, illetve jól tudsz kommunikálni mind magyarul, mind pedig angolul.

Ha kíváncsi vagy rá, hogy milyen képzést kapnak a repüléstájékoztató hallgatók, mennyi ideig tart, és hogyan épül fel a tanfolyam, arról bővebben a HC Blogon, a repüléstájékoztató hivatás szépségeiről és kihívásairól pedig korábbi interjúnkban olvashatsz.

Legyél te is a jövő repüléstájékoztatója, jelentkezz 2021. február 20-ig a HungaroControl karrieroldalán.