Lezuhant egy orosz katonai An-26 a szíriai Hmeimin Légibázis közelében, a balesetben harmincketten haltak meg.

Lezuhant egy az Orosz Légierő által üzemeltetett Antonov An-26 típusú szállítógép a szíriai Hmeimin Légibázis közelében, a balesetben a hat fős személyzet és a 33 utas éltét vesztette.

Az első hírek 32 áldozatról szóltak, ezt később korrigálták 39-re.

A balesetet valószínűleg műszaki hiba okozta, a gép a levegőben nem esett szét, és tűz sem volt a fedélzeten – közölte nemrég az Orosz Hadügyminisztérium.

Az ukrán gyártású közepes szállítógép alig ötszáz méterre a légibázis futópályájától zuhant le, feltételezhetően a futópályára végrehajtott végső megközelítés közben az Interfax hírügynökség szerint.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A katasztrófa pontos oka egyelőre nem ismert, az esemény vizsgálatát az illetékes hatóságok megkezdték. Az áldozatok neveit egyelőre nem hozták nyilvánosságra, de mindannyian az orosz hadsereg tagjai voltak.

Az MTI frissített híre szerint az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) az ügyben a repülés, vagy annak előkészítése szabályai megszegésének címén büntetőeljárást indított. A Szverdlov megyében munkalátogatáson tartózkodó Vlagyimir Putyin orosz elnöknek Szergej Sojgu védelmi miniszter telefonon számolt be a történtekről. Az államfő együttérzését fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak és a védelmi tárcának is.

Oroszország kilenc katonai repülőgépet és helikoptert veszített el azt követően, hogy két és fél évvel ezelőtt Bassár el-Aszad elnök rendszere oldalán beavatkozott a Szíriában zajló konfliktusba. A TASZSZ hírügynökség összehasonlító háttéranya szerint az orosz fegyveres erők az első csecsen háborúban (1994-1996) 40, a másodikban (1999-2007) mintegy 70, a 2008-as orosz-grúz katonai konfliktusban pedig nyolc légi járművet könyvelhetett el a veszteségek között.

Szíriában két orosz szállító és két csapásmérő helikopter, két Szu-24-es bombázó, egy Szu-25-ös csatarepülőgép és egy An-26-os pusztult el. Legutóbb februárban az észak-nyugati Idlíb tartományban a Szu-25-öst lőtték le. Pilótája, Roman Filipov őrnagy, aki katapultált, majd a földön a militánsokkal vívott egyenlőtlen tűzharc során felrobbantotta magát, posztumusz az Oroszországi Föderáció hőse címben részesült.

Az An-26-os két hajtóműves, légcsavaros, gázturbinás, polgári és katonai célokra egyaránt használható szállító repülőgép. A kijevi Antonov tervezőiroda fejlesztette ki az An-24T teherszállító repülőgép alapján. 1969-ben mutatták be és 1986-ig gyártották a Szovjetunióban.

Címlapfotó forrás: Wikimedia Commons