A korábbi hírekben szereplő dátumhoz képest jóval később, de egyre biztosabb, hogy Lisszabon második repteret kap. A portugál fővárostól dél-keletre egy félszigeten lévő katonai bázist alakítanak át a diszkont légitársaságok számára.

Bár korábban 2019-es dátumról szóltak a hírek, most úgy tűnik, három évvel később, 2022-ben nyílik meg Lisszabon második reptere. Az Aerotelegraph cikke szerint a közelmúltban a kormány és az ANA reptérüzemeltető aláírta a megállapodást, amelynek révén a dél-keletre fekvő Montijo település melletti katonai bázist alakítják át.

A lisszaboni belvárossal szemben, a Tejo folyó túloldalán lévő új reptér évente 8 millió utas kiszolgálására lesz képes.

Forrás: ANA

Az üzemeltető finanszírozásában az 520 millió eurósra tervezett beruházás révén a rövid- és közepes távú diszkont járatok kiszolgálásához építik ki, új terminált húznak fel, megerősítik a futópályát, valamint a szükséges kiszolgálólétesítményeket is megvalósítják.

További pénzből a közlekedést is fejleszteni tervezik: a belvárostól a kerülő miatt 30 kilométeres autóútra lévő helyszínre a közeli Vasco da Gama hídon át egy új metróvonalat vezetnének.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Még azonban a környezetvédelmi hatástanulmány hátra van, ha annak elkészítése lezárult, kezdhető meg az építkezés.

A főváros által körbenőtt meglévő reptéren is lesznek beruházások, most kiderült, hogy mintegy 650 millió eurót költenek első ütemben az Humberto Delgado (Portela) légikikötőre.

Az üzemeltető videója szerint a több részesre tervezett infrastruktúra-fejlesztéssel lezárják majd a rövidebb futópályát, amelynek területén mólók, repülőgép-állóhelyek épülnek több ütemben. A megmaradó futópályához párhuzamos gurulóút készül, a forgalom gördülékenyebbé tételéért.

A régebbi terveket, hogy Lisszabontól messzebb lévő helyszínen teljesen új légikikötőt építsenek a meglévő kiváltására, végül elvetették a két potenciális helyszín távolsága, illetve a beruházás pénzigénye miatt.