A dél-afrikai régió hét államából felfüggesztette a repülőjáratokat és korlátozza a beutazást az Európai Unió a koronavírus új variánsa miatt, a nap folyamán számos kormányzat jelentett be hasonló intézkedést.

(Péntek este frissített cikkünk.)

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke péntek reggeli tweetjében közölte, hogy a testület javasolja az EU tagállamainak a vészfékrendszer aktiválását, leállítva a légi utazásokat Afrika déli régiójából, egy ott azonosított új koronavírus-variáns miatt. Este aztán a bizottság egyik szóvivője közölte: az uniós országok megállapodtak arról, hogy felfüggesztik ezen légijáratokat, és szigorú korlátozásokat vezetnek be hét országból beutazókkal szemben.

Az intézkedés Dél-Afrikát, Namíbiát, Lesothót, Botswanát, Mozambikot, Eswatinit (régi nevén Szváziföldet) és Zimbabwét érinti.

Fotó: AIRportal.hu

Még csütörtök este elsőként Nagy-Britannia hat ország esetében hozott ilyen döntést, aztán Izrael, amely Mozambikot is felvette a listájára. Ezt követte pénteken délelőtt Hollandia, ahol déltől nem szállhatnak le a régióból induló járatok, valamint Franciaország, amely egyelőre 48 órára függesztette fel a légi kapcsolatokat a térséggel. Németország döntése értelmében pedig szombaton nulla órától a dél-afrikai államokból csak a saját állampolgárainak engedi a belépést.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Hasonló intézkedéseket jelentett be az USA, Svájc, Japán, Olaszország, Csehország, az Egyesült Arab Emírségek és Szaúd-Arábia is.

Sajid Javid brit egészségügyi miniszter csütörtök este jelentette be az MTI közlése szerint, hogy átmenetileg felfüggesztik a járatokat helyi idő szerint péntek déltől a dél-afrikai térség és az Egyesült Királyság között.

Az államokat a brit kormány vasárnaptól a vörös utazási listára helyezi. Ez azt jelenti, hogy e hat országból csak a brit és az ír állampolgárok, illetve az Egyesült Királyságban letelepedési engedéllyel élő külföldiek utazhatnak be, majd pedig kijelölt karanténszállodákba kell vonulniuk tíz napra, saját költségen.

A B.1.1.529 jelű újabb koronavírus-variánst brit szakértők szerint világszerte nagyon kevés esetben azonosították, de a BBC által csütörtökön idézett szakértők szerint ez mutatja az eddigi legnagyobb számú mutációt az eredetihez képest. Ezért most elsősorban azt kell vizsgálni, hogy nem tud-e valamilyen mértékben áthatolni a koronavírus ellen jelenleg használatos oltóanyagok nyújtotta védelmen, valamint nem okoz-e súlyosabb betegséget.

Fotó: AIRportal.hu

Brit kutatók szerint jelenleg úgy tűnik, hogy e variáns a Dél-Afrikai Köztársaság egyetlen térségében koncentrálódik, bár vannak arra utaló jelek. hogy ez a vírusváltozat a régióban kiterjedtebben is jelen lehet.

A WHO pénteken az új variánst aggodalomra okot adónak minősítette, és omikronnak nevezte el, a görög ábécé egyik betűjéről, ahogy az előzőeket is.

A Dél-Afrikai Köztársaság egészségügyi minisztere a hírekre reagálva közölte, hogy korainak tartja a világ országainak intézkedését, és elutasítja az ilyen elhamarkodott döntést, amely árt minden érintett gazdaságnak, valamint szembe megy a WHO ajánlásaival.