A Lufthansa szerint jelentős átalakításokat kell végezni az Alitalián, mielőtt értékesíti az olasz állam és a német cég megvásárolná – írta egy levélben Carsten Spohr, a Lufthansa vezérigazgatója.

A levelet a Reuters hírügynökség szellőztette meg. E szerint Spohr azt írta, elismerésre méltóak azok a lépések, amelyeket az Alitaliáért eddig tettek, de még rengeteg feladatot kell elvégezni, amíg az Alitalia olyan formába kerül, hogy a Lufthansa folytatni tudja a tárgyalásokat.

Leírta azt is, hogy az új Alitaliának kisebbnek kell lennie flottában és személyzetben egyaránt.

Carsten Spohr a levélben azt is leírta, hogy szívesen nyújtanak támogatást az Alitalia vezetőinek abban, hogy hogyan alakítsák át a légitársaságot, de nincs abban a helyzetben, hogy ebben a folyamatban vezető szerepet töltsön be.

Fotó: Alitalia

Az Alitaliának jelenleg 9200 teljes munkaidős dolgozója van, további 1600 pedig kényszerszabadságát tölti. A Reuters megjegyezte, hogy bármilyen elbocsátás eléggé kényes lépés lenne, mivel Olaszországban márciusban választásokat tartanak.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Korábbi értesülések szerint három versenyző maradt az Alitaliáért: a Lufthansa mellett az easyJet és egy amerikai befektetési csoport, a Cerberus van még versenyben, a németek állítólag 250 millió eurót ajánlottak a társaságért és 90-100 gép megtartását irányozták elő. Az olaszok jelenleg 123 gépes flottát üzemeltetnek.

Az Alitaliát tavaly május óta irányítják a kormány által delegált felügyelők, ekkor döntött úgy a munkavállalók ellenkezése miatt az Etihad, hogy nem fektet több pénzt az egyébként zsírosan veszteséges olasz cégbe. A társaság azóta is így működik, és úgy tűnik, sikerült gatyába rázni az üzemelést, mivel Európa egyik legpontosabb légitársasága volt 2017-ben a Flightstat felmérése szerint.