Európában tavaly az utasszállító járatok jelentős része késésekkel közlekedett, majdnem minden harmadik utasnak pontatlanul indult a gépe a légiutasok jogaival foglalkozó, németországi székhelyű vállalat, az AirHelp kutatása szerint.

A késések és a járattörkések a 2022-es évben mintegy 244 millió embert érintettek Európában, ami az összesen repülőre szállt 795 millió légi utas 31 százalékát jelenti – írta a hirado.hu az MTI hírére hivatkozva.

A késésekkel érintettek aránya a koronavírus-világjárvány előtti évben, 2019-ben csak 24 százalék volt, amikor a kiszolgált utasok száma még jóval magasabb, 1,12 milliárd volt. A pontatlanságok tehát ráadásul úgy váltak gyakoribbá a tavalyi évben, hogy a légitársaságok forgalma nem érte el a pandémia előttit.

Fotó: AIRportal.hu

Tomasz Pawliszyn, az Air Help vezetője elmondta, hogy különösen a nyári időszakban vált világossá, hogy a repülőterek és a légitársaságok nincsenek felkészülve a légiközlekedés járvány utáni ismételt felpörgésére. A repülővel nyaralni utazók mintegy 40 százalékát érintették késések a repülőtereken.

Pawliszyn szerint 2023-ra sem várható javulás ezen a téren, mert a munkaerőhiány továbbra is komoly gondot okoz, és sztrájkok is nehezítik a légi közlekedést.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!