Május elején elindul a svájci Flybair, amelyre részben közösségi gyűjtéssel dobták össze a pénzt, így 1400 befektetője van a légitársaságnak.

A cég honlapján lévő grafika szerint a légitársaság gépeinek vezérsíkján, illetve a név “A” betűjében egy medve lesz, utalva ezzel Bern címerállatára. A szojátékos névválasztás sem véletlen, egyszerre fedi le a bázisának helyt adó várost, a címerállatot, és a repülést.

A nem túl nagy méretű Svájcban ezzel újabb légitársaság jött létre, a legismertebb a Swiss, a Helvetic Airways és az Edelweiss.

A Simple Flying cikke szerint az új légitársaság először Bernből és Sionból indít járatot Palma de Mallorcára, a cég honlapja szerint emellett Jerezbe, Menorcára, és Olbiába is repülnek majd a nyáron, mindegyik városba hetente kétszer közlekednek május 3-ától.

Bár a Simple Flying nem említi, és a cég honlapján sincs ennek nyoma, a Routes Online azt írta, hogy

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

a Flybair virtuális légitársaság lesz, tehát az első időben nem lesz saját gépparkja.

A Helvetic Airways-zel írt alá megállapodást a cég, annak gépeit és személyzetét használja.

Grafika: Flybair

A macis légitársaság emellett utazásszervezőkkel is leszerződött, így a nyári menetrendi időszakban charter járatokat üzemeltet majd Kosra, Krétára, Prévezába és Rodoszra.

Az üzemeltető cég fél évvel ezelőtt, 2019 novemberében kezdte meg a közösségi gyűjtést, a befektetők között van Bern városa is, de mellettük több száz ember adakozott, és így a Flybair résztulajdonosai lettek. Összesen 2,4 millió eurót gyűjtöttek össze, és ebben elsősorban a helyiekre igyekeztek támaszkodni, azzal kampányolva, hogy itt az ideje Bernt egy saját légitársaság révén összekötni a világgal.

Svájc fővárosának repülőtere csupán mintegy 150 ezer utast szolgál ki évente, és 1750 méter hosszú futópályával rendelkezik. Jelenleg egyetlen légitársaság sem használja bázisként, a Helvetic Airways üzemeltet szezonális üdülőjáratot Mallorcára, emellett kiségpes forgalmat kezel.