Pápua Új-Guinea légiforgalmi szolgáltatója hamarosan bevezeti a műholdas járatkövetést a szigetország légterében, ezzel jelentősen javulhat a terület repülésbiztonsága.

A műholdas járatkövetés felépítése (Forrás: Aireon)

A pápua új-guineai légiforgalmi szolgáltató (PNGASL) 2008-ban kezdte meg működését, felderítő berendezései jelenleg csak földi telepítésű eszközökre korlátozódnak. Ezek kiépítése és karbantartása azonban a kiszámíthatatlan időjárás és a hegyvidéki terep miatt rendkívüli nehézségekbe ütközik.

Az adottságok leküzdésére a PNGASL eddig más szervezetek kommunikációs berendezéseit vette igénybe.

Ezek azonban a sorozatos áramkimaradások és működési hiányosságok miatt megbízhatatlan forrásnak bizonyultak.

A PNGASL ezért úgy döntött, hogy az Aireon ADS-B alapú műholdas járatkövető szolgáltatásának bevezetésével igyekszik megoldani a földrajzi adottságok és technikai hibák jelentette problémákat.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Ted Pakii, a PNGASL vezérigazgatója szerint az új rendszer növelheti mind a repülésbiztonságot, mind a működés hatékonyságát. A légiforgalmi irányítók munkaterhelésének javítása mellett a kutatás-mentés pontossága is növelhető majd a műholdas járatkövetés bevezetésével.

Az új szolgáltatás azért is fontos az ország légiforgalmi irányításának, mivel a légtérben jelentős az észak-dél irányú átrepülő forgalom, amely részére ezzel valós idejű óceáni és szárazföldi felderítést tudnak biztosítani.