Beépítette rendszereibe a jelentős transzatlanti forgalmat is kezelő izlandi légiirányítás az Aireon műholdas járatkövetési szolgáltatását.

Az Isavia szolgáltatási területe az Északi-sarktól Skóciáig és a greenwichi délkörtől Grönlandig tart, ezért kulcsszerepe van az Atlanti-óceán északi részén átrepülő járatok kezelésében.

Ezt a hatalmas kiterjedésű légteret földi telepítésű eszközökkel – a földrajzi és időjárási viszonyok miatt – nem lehet teljes terjedelmében lefedni.

A műholdas rendszer sikeres integrációval az Isavia  5,4 millió négyzetkilométeres szolgáltatási területe lett az eddigi egyik legnagyobb kiterjedésű légtér, ahol ezt az újfajta megoldást használják.

Illusztráció (Forrás Aireon)

Ezért is komoly előrelépés, hogy mostantól a 70. északi szélességtől délre lévő szektorokban elérhető a műholdak által közvetített ADS-B alapú járatkövetés, amely gyakorlatilag valós idejű információkat biztosít a légiforgalmi irányítóknak.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az Aireon rendszeréből érkező adatokat integrálják a reykjavíki központ több alrendszerébe is, így a légiforgalmi irányítók képernyője (ISDS), a repülési adatfeldolgozó egység (FDPS) és a légtérellenőrző szerver (ARTAS) is megkapja azokat.