Már januárban meghaladta az egymilliót a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi repülőtér utasforgalma, 2019 első hónapjában 1 millió 6 ezer utast kezelt a ferihegyi légikikötő, ez 5 százalékos növekedésnek felel meg az előző év januárhoz képest.

Forrás: Budapest Airport

Tavaly januárban Ferihegyen 958 ezer érkező és induló utas fordult meg a budapesti repülőtéren, az akkor 17 százalékos bővülésnek felet meg. Ezzel szemben az idén januári utasszám növekedés mértéke mindössze 5% volt.

Ennek egyik oka, hogy magasabb a bázis, a másik pedig, hogy az elmúlt években tapasztalt 10 százalék feletti, az európai átlagot meghaladó forgalombővülés annak ellenére sem fenntartható, hogy az európai gazdaság jól teljesít, és folyamatos igény van a repülésre.

Ezt figyelembe véve, ebben az évben Ferihegyen az elmúlt évekhez képest lassabb növekedést, 5 és 10 százalék közötti utasforgalom-bővülést várnak a szakemberek.

Januárban megszakadt a Budapest Airport Cargo üzletágának erős menetelése, hosszú idő után nem tudott növekedni a szállított áru mennyisége. 2019. januárban 10 810 tonna áru haladt keresztül Ferihegyen, ez 6,4%-kal, 738 tonnával kevesebb mint az előző év azonos hónapjában. A közölt értékekbe a repülőtéren áthaladó, közúti fuvarozással szállított áru mennyiségét is beleszámolja az üzemeltető.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A légijármű mozgások, azaz fel- és leszállások száma  8 513 volt januárban, ez 4,1 százalékos emelkedést jelent az előző év első hónapjához viszonyítva.

A 2018-as év újabb rekordot hozott a Liszt Ferenc-repülőtér életében, összesen 14,86 millió utas fordult meg a légikikötőben, 13,5 százalékkal több, mint egy évvel korábban.

A cikk elkészítéséhez a nemzetközi légiközlekedési információk elemzésével foglalkozó cégek adatbázisait használtuk – a szerk.