Március 3-án és az azt követő napokban megtörténik a forgalom átköltözése a régi Atatürkről Isztambul új óriásrepülőterére. Az Istanbul Airport (ISL) immár készen áll a tényleges megnyitásra, ezt Kadri Samsunlu, a repülőteret üzemeltető cég vezérigazgatója is megerősítette.

Forrás: Istanbul Airport

Az új légikikötő megnyitását és Atatürk teljes bezárását eredetileg 2018 október végére, a téli menetrendi időszak kezdetére tervezték.

Az Istanbul Airport ünnepélyes megnyitójára sor is került akkor, de csak napi néhány, voltaképpeni próbajárat kezdte meg működését a reptérről, a teljes áttelepítést pedig 2018 december végére halasztották.

Később azonban a török közlekedési és infrastruktúráért felelős miniszter azt közölte, hogy még két hónappal, márciusra csúszik a ‘nagy költözés’.

A török kormányzat pénzügyi kompenzációt nyújt a repülőtéren üzlethelyiséget bérlő, és egyéb tevékenységet végző vállalkozások számára, a csúszás miatt kieső bevételük pótlására.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az új, Istanbul Airport nevű óriásreptérnek még csak az első üteme készült el, éves kapacitása kezdetekben 90 millió utas lesz. A 2028-ig tervezett bővítési tervek szerint, az óriásreptér kapacitását évi 150 millió utasra növelik, sőt szükség esetén további építkezésekkel akár 200 millió utast is kezelhet évente.

Korábban megírtuk, hogy az Atatürk repülőtér teljes bezárása még a márciusra ütemezett költözést követően is elhúzódhat, a dedikált áruszállító járatok ugyanis még akár fél évig ide közlekedhetnek. Ez ideiglenesen óriási logisztikai feladatot jelent, ugyanis a két helyszín egymástól negyvenöt kilométerre fekszik, és a szállítmányokat az utasszállító járatok raktere és az áruszállító gépek között kamionokkal mozgatnák .