Január 11-én az olasz légiforgalmi irányítók megtartották Európában az év első sztrájkját. A munkabeszüntetés azonban csak a belföldi, illetve a kontinensen belüli járatokat érintette.

A délután 1 órakor kezdődött és 4 órásra tervezett sztrájk több száz járat törlését, illetve késését okozta az Airlines for Europe (A4U) közleménye szerint. A római, milánói és brindisi központot érintő munkabeszüntetés ugyanakkor nem érintette a tengerentúli, valamint az Olaszország feletti átrepülő forgalmat.

A sztrájkhoz csatlakozott több repülőtér is – Catania, Torinó, Genova, Perugia és Pescara -, így a karácsonyi pihenésről hazatérő, avagy a milánói férfi divathétre érkező látogatók is nehéz helyzetben találták magukat.

Az Eurocontrol adatai alapján az aznapi európai késések több mint negyedéért az olasz irányítók munkabeszüntetése volt felelős.

Az A4E több megoldási javaslattal is előállt azon országok számára, amelyek a leginkább érintettek a légiforgalmi irányítók sztrájkjai miatt. Ezek közé tartozik az ország fölött átrepülő forgalom zavartalan biztosítása, valamint az is, hogy az a munkavállaló, aki részt szeretne venni a sztrájkban, ezt legalább 72 órával előbb jelezze.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A szervezet szerint további befektetések szükségesek a technológia, a munkafolyamatok és az emberi erőforrás területén ahhoz, hogy az európai légiforgalmi irányítás rendszere lépést tudjon tartani az egyre növekvő forgalommal és elkerülje a tavalyi évhez hasonló negatív rekordot.