Jóváhagyta a dél-amerikai légitársaság-csoport átszervezési tervét egy amerikai bíróság, így még az idei év vége előtt kikerülhet a csődvédelem alól.

Az Avianca saját kezdeményezésére vonult csődvédelembe még tavaly májusban, a holding azóta dolgozik az USA jogszabályai szerinti Chapter 11-eljárás védelmében a stratégiai és pénzügyi átszervezésen, amelyet közleménye szerint most jóváhagyott az illetékes bíróság.

Ennek része, hogy a társaság kivonul a bogotái tőzsdéről, és az Egyesült Királyságba helyezi át a székhelyét, a lépést nem indokolták meg. A cég a következő időszakban 2 milliárd USA-dollár értékű friss tőkeinjekciót kap, a várakozások szerint idén év végén léphet ki a csődvédelemből.

Új üzleti terve szerint alacsonyabb költségstruktúrával sűrűbb járathálózatot üzemeltet majd, amely a kontinensen belüli közvetlen útvonalakra helyezi a fókuszt.

Az Avianca versenyképesebb árazással, a repülőgépek fedélzetének a legmodernebb ülésekkel történő felújításával, a belföldi és nemzetközi útvonalhálózat kiterjesztésével kívánja elnyerni az utasok bizalmát.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A közlés szerint 2025 végére a légitársaság több mint 130 repülőgéppel 200 útvonalon repülhet majd, fejleszti az áruszállító üzletágát, a törzsutasoknak szóló programját és VIP-váróit is.

Fotó: AIRportal.hu

Adrian Neuhauser vezérigazgató várakozásai szerint a vállalat erősebb pénzügyi alapokkal, jobb pozícióból, versenyképesebb ajánlattal szállhat versenybe a növekvő keresletért.

Korábban az Avianca azt közölte, hogy a szélestörzsű flottáját egyetlen típusra egyszerűsíti, kivonja az Airbus A330-200-asokat, és csak Boeing 787 Dreamlinerekkel repül majd, amelyből jelenleg 13 példány van a flottában. Emellett a cég átszervezi a repülőgépek finanszírozását is.

A Latin-Amerikában működő nagy légitársaságok közül az eredetileg kolumbiai (majd számos környékbeli kisebb céget átvevő) Avianca mellett a chilei (és ugyancsak több szomszédos ország fuvarozóját megszerző) LATAM-holding, valamint az Aeromexico is csődvédelembe vonult tavaly a járvány hatásai miatt. Előbbi átszervezési tervét első körben elkaszálták idén szeptemberben, a mexikói légitársaság ügyében november közepén lehet döntés.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!