A Bombardier bejelentése szerint egyre közeledik a Learjet típuscsalád legújabb tagjának, a Learjet 85 üzleti repülőgép prototípusának első felszállása, melyre még az év vége előtt sor kerülhet.

A Bombardier elnöke, Guy Hachey a Flightglobal szakportálnak elmondta, hamarosan megkezdődik a típus földi tesztelése. A rendszerteszteket és gurulópróbákat követően viszont minden akadály elhárulhat az elől, hogy a levegőbe emelkedhessen a főként kompozitanyagokból gyártott Learjet 85-ös FTV-1 jelzésű prototípusa.


A Learjet 85-öst egy új szegmens megnyitására tervezték a Bombardier mérnökei, a “műanyag” masinát a közép és szuperközép kategória közé pozicionálták, amelynek a két Pratt&Whitney PW307B hajtóművel a hatótávolságát 3000 tengeri mérföldre (5556 kilométerre) becsülték, a kabinja pedig nagyobb lesz, mint a konkurens típusoké. A pilótákat a Rockwell Collins által gyártott Pro Line Fusion típusú avionikai rendszer segíti, mely tartalmaz homloküveg-kijelzők (HUD), amire a gép előtt lévő domborzat szintetikus képe vetíthető.

A program azonban már eleve csúszásban van, eredetileg 2013 végére tervezték a szolgálatba állítást. Jelen körülmények között a kanadai vállalat vezetői örülhetnek, ha az első repülésre sor kerül addig.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!