Frissítést tett közzé a kínai légügyi hatóság a baleset kivizsgálásával kapcsolatban, amely alapján egyelőre nem sikerült közelebb jutni a gép lezuhanásának okaihoz, de folytatják a munkát.

Mint ismert, 2022. március 21-én a China Eastern MU5735-ös járata utazómagasságról, minden előzetes jel nélkül kevesebb mint 3 perc alatt az alatta elterülő hegyvidéki területre zuhant. A Kunmingból Kantonba tartó Boeing 737-800-as fedélzetén tartózkodó 123 utas és 9 fős személyzet minden tagja életét vesztette.

A fedélzeti hang- és adatrögzítőket a katasztrófa utáni napokban megtalálták, ám ezek kiolvasása a súlyosan sérült memóriamodulok miatt nehézségekbe ütközött. Az előzetes jelentés alapján a személyzet, a repülőgép és a járat dokumentációit rendben találták a kivizsgálók, valamint az időjárási körülmények is kedvezők voltak.

Egyetlen gyanús körülményt találtak csupán, mivel a jobb oldali szárnyvég kilépőélét a viszonylag kisméretű fő roncsmezőtől 12 kilométerre találták meg.

Ennek okára az előzetes jelentés és a most kiadott nyilatkozat sem adott magyarázatot. Időközben a szándékos földnek ütközés is felmerült, mint a katasztrófát kiváltó tényező, azonban ezt hivatalos forrás továbbra sem erősítette meg.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Forrás: Twitter

A nemzetközi ajánlásoknak megfelelően, a végleges jelentés hiányában a Kínai Polgári Légügyi Hatóság (CAAC) egy évvel az esemény után frissítést tett közzé az eljárás állásáról, azonban ebben sok konkrétumot nem említenek.

A közlemény alapján a műszaki kivizsgálók nagyon alapos munkával próbálták megállapítani a gép kulcsfontosságú vezérlőelemeinek lezuhanás előtti állapotát.

Ennek során több mint 100 kulcsfontosságú roncsdarabot elemeztek, majd a következtetéseket szimulátoros és valós repülések során is tesztelték.

Azonban a baleset lehetséges okainak összetettsége és ritkasága miatt a rengeteg elvégzett munka ellenére sem tudják a vizsgálatot lezárni. A csoport tovább folytatja eddigi tevékenységét és a releváns információkat a kellő időben nyilvánosságra hozzák.