Balesetet szenvedett a China Eastern Airlines Boeing 737-800-asa Kínában, a repülőgép a célreptér közelében, utazómagasság elhagyásakor került meredek süllyedésbe, és mintegy két perc múlva szinte függőlegesen zuhant a földre.

A belföldi útvonalon közlekedő, B-1791 lajstromjelű, Boeing 737-89P (WL) típusú és kevesebb mint 6 éves repülőgép a China Eastern Airlines MU 5735 számú járatát teljesítette Kunmingból Kantonba (Kuangcsou) az aviation-safety.net adatlapja szerint.

A repülőgép helyi médiaértesülések szerint egy hegyvidéki, erdős területen zuhant le a dél-kínai Kuanghszi tartományban, és a nyilvánosságra került videók szerint a roncsok körül heves tűz keletkezett.

Egy Twitterre felkerült biztonsági kamerás felvétel (lásd lejjebb) alapján a repülőgép szinte függőlegesen zuhant, de a földnek csapódás előtt még nem égett.

Fedélzetén az első jelentések szerint 133 fő tartózkodott, később a kínai hatóság ezt pontosította: 123 utas és 9 fős személyzet utazott a gépen.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A flightradar24.com járatkövető alkalmazás adatai szerint a gép 29 100 láb (8870 méter) utazómagasságon repült, majd hirtelen rendkívül meredek süllyedésbe kezdett, és alig több mint 2 perc alatt a földnek csapódott.

A baleset abban a térségben történt, ahol a Kantonba érkező járatok megkezdik az utazómagasságról történő süllyedést a célreptér megközelítéséhez.

Később a Flightradar24 járatkövető oldal közzétette a rendszerük által rögzített repülési adatokat a járat utolsó 150 másodpercéről. Ez azt mutatja, hogy a repülőgép az eseménytelen, vízszintes, utazómagasságon történő repülést követően UTC idő szerint (óra:perc:másodperc) 06:20:43 és 06:20:59 között megkezdte a rendkívüli mértékű süllyedést (a vészhelyzeti süllyedési mértéknek is többszörösét érte el ez az érték – szürke vonal az ábrán), majd sikerült lassítani a magasságvesztést, amely 06:22:00-kor 7400 láb magasságnál meg is állt, és rövid időre a gép emelkedni is kezdett 8600 lábig.

Ezt követően a földnek csapódásáig (az ábrán az utolsó jel vételéig) folytatódott a meredek süllyedés (zuhanás), első szakaszában a repülőgép földhöz viszonyított sebessége folyamatosan csökkent, majd hirtelen emelkedni kezdett (sárga vonal).

Az MU5735 számú járat utolsó 150 másodpercében rögzített repülési adatok. Magasság (kék), Süllyedés/emelkedés mértéke (szürke), Földhöz viszonyított sebesség (sárga). (Forrás: fr24.com)

A hatóságok nagy erőkkel kezdték meg a mentési munkálatokat, kínai lapok idéztek egy tűzoltót, aki azt mondta, semmilyen élet jelét nem találták a roncsok között.

A légitársaság a katasztrófát követően azonnali hatállyal, határozatlan időre földre parancsolta az összes megmaradt Boeing 737-800-as repülőgépét.

Az eseményben érintett példány egy Boeing 737 Next Generation variáns, azaz nem az új 737 MAX változathoz tartozik!

A China Eastern Airlines 109 darabbal rendelkezik, a világ hatodik legnagyobb légitársasága egyébként Kínával együtt nagyon jó biztonsági szinten van. Az országban legutóbb 2010-ben volt halálos kimenetelű baleset kereskedelmi járatot teljesítő utasszállító géppel, amikor a Henan Airlines Embraer E190-ese 96 emberrel a fedélzetén a jicsuni repülőtér megközelítése közben, rossz látási viszonyoknál lezuhant, 44-en haltak meg.

Utasszállító repülőgépet érintő, sok halálos áldozattal járó katasztrófa a világban legutóbb 2021 januárjában történt, akkor az indonéz Sriwijaya Air Boeing 737-500-asa zuhant tengerbe nem sokkal a jakartai felszállása után.