Megállapodott a kereskedelmi együttműködésről a Boeing és az Embraer, már csak a brazil kormány jóváhagyása szükséges az üzlethez.

Az amerikai gyártó hétfőn azt közölte lapunkkal, hogy a stratégiai együttműködés vegyesvállalati formát jelent majd. A korábbi információknak megfelelően az Embraer a kereskedelmi gépek gyártásával és értékesítésével, illetve a karbantartással foglalkozó részleget apportálja, és ebben a Boeing 80 százalékos részesedést szerez, az Embraer pedig 20 százalékkal bír majd.

A tranzakcióhoz azonban továbbra is szükség van a brazil kormány jóváhagyására. Amennyiben ez megtörténik, a tranzakció elindulhat, de a folyamatot csak a részvényesek, valamint a versenyhivatal engedélyeinek és jóváhagyásainak beérkezésével zárják le.

Forrás: Boeing

A javaslat szerint a Boeing 4,2 milliárd dollár értékben szerez tulajdonrészt, és várhatóan a 2020-as, egy részvényre vetített eredményekre nem lesz már hatása. A becsült éves adózás előtti költség 150 millió dollár lehet, amely az üzem harmadik évében realizálódhat.

Az új menedzsment brazil vezetésű lesz, az elnök és a vezérigazgató is a dél-amerikai országból érkezik majd, a Boeing az üzemelési és menedzsmentvezetési feladatokért lesz felelős, az új cég pedig közvetlenül Dennis Muillenburgnak, a Boeing elnök-vezérigazgatójának jelent majd. Az Embraer ugyanakkor néhány döntési jogosítványt megtart, így ők dönthetnek arról is, hogy az üzemelést áthelyezik-e Brazíliából.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A két cég abban is megállapodott, hogy az Embraer KC-390-es katonai szállítógép promotálására és új piacok felkutatására egy másik vegyesvállalatot hoznak létre, amelyben az Embraer lesz a többségi, 51 százalékos tulajdonos, a Boeing a fennmaradó 49 százalékot szerzi meg. Ehhez is le kell folytatni ugyanazt az engedélyeztetési eljárást, amely a kereskedelmi gépekkel foglalkozó vegyesvállalat megalapításához szükséges.