Csütörtök késő éjjel megállapodott a SAS és a pilótákat képviselő szakszervezet, a sztrájknak vége, de fennakadások még lehetnek a járatok menetrendjében.

A légitársaság közleménye szerint a dán, svéd és norvég pilótákat tömörítő érdekképviselettel egy új kollektív szerződés aláírásáról állapodtak meg, amely három évre szól. A munkaügyi vitát lezáró megállapodás az idei évre 3,5, jövőre további 3, 2021-re pedig ezeken felül 4 százalékos béremelést garantál a repülőszemélyzetnek.

Ismeretes, a svéd érdekképviselet 13 százalékos béremelést, illetve kiszámíthatóbb beosztást követelt a korábbi nyilatkozatok szerint.

A cég pénteken igyekszik mihamarabb visszatérni a menetrend szerinti közlekedéshez, de felhívta a figyelmet arra, hogy egyes esetekben még számolni kell késésekkel, járattörlésekkel – olvasható a közleményben.

A Scandianvian Airlines pilótái hat napig sztrájkoltak, ezen idő alatt a légitársaság szinte az összes, saját maga által üzemeltetett járatát törölte. Ez a napi menetrend mintegy 70 százalékát teszi ki, a maradék 30 százalékot alvállalkozók teljesítik.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A cég a hét nap alatt mintegy 4 ezer járatot volt kénytelen törölni, a lépés 360 ezer utast érintett, akik ebben az esetben nem valószínű, hogy jogosultak lennének kártérítésre, a légicégek a sztrájkot általában vis-maiorként kezelik.

A Scandinavian 2012-ben még csődközeli helyzetben volt, és bár az utóbbi négy évet nyereséggel zárta, az emelkedő kerozinárak jelentős nyomás alá helyzeték a gazdálkodását. A Sydbank elemző szerint a sztrájk napi 60-80 millió koronába, így összességében mintegy 420-560 millió koronába került a SAS-nak, így két hét alatt simán lenullázhatja a várt nyereséget.