Közel másfél évre szóló megállapodást kötött a Lufthansa a pilótákat képviselő Vereinigung Cockpit (VC) szakszervezettel, többek közt a fizetések csökkentéséről.

A légitársaság honlapján elérhető közlemény szerint az egyezség 2022. március 31-ig szól, a szakszervezet szerint addig 450 millió euróval csökkentik a Lufthansa kiadásait.

A megállapodás része, hogy a már érvényben lévő fizetéscsökkentés időbeli hatályát kiterjesztik, jövőre még több pilótát foglalkoztatnak részmunkaidőben (Kurzarbeit kibővítése és meghosszabbítása), valamint ehhez igazítják a béreket is.

Fotó: AIRportal.hu

Az egyezség a Lufthansa, a Lufthansa Cargo és a Germanwings pilótáira érvényes, ezektől a légitársaságoktól 2022 márciusának végéig nem bocsátanak el közülük senkit.

Michael Niggemann, a Lufthansa humánerőforrásért felelős vezetője azt mondta, időt nyertek arra, hogy hosszútávú, fenntartható foglalkoztatási modellt dolgozzanak ki az érdekképviseletekkel. A cél, hogy a dolgozók munkafeltételei a járvány miatti „új valósághoz” igazodjanak, de el akarják kerülni az újabb leépítéseket. A megállapodás érdekében a Lufthansa és a VC folytatja a tárgyalást.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Carsten Spohr vezérigazgató korábban azt mondta, a Lufthansa-csoportnál jövőre újabb 10 ezer fős leépítés lesz, így a dolgozók létszáma az összes leányvállalatot nézve a korábbi 135 ezerről 100 erre csökken. A cégvezető egyébként akkor arról is beszélt: szeretné, ha 2023-ra olyan helyzetbe kerülnének, hogy az idén kapott 9 milliárd eurós német kormányzati támogatást és a vele járó 20 százalékos állami részesedést csökkenteni tudják. Eddig az összeg harmadát használta fel a cég.