Megállapodott a szakszervezetekkel a British Airways a fizetésekről, ezzel elhárult a további sztrájkok veszélye.

A Reuters hírügynökség jelentése szerint a Brit Közforgalmi Pilóták Egyesületével (BALPA) előzetes megállapodást írtak alá, amelyet a közeljövőben véglegesítenek. A tárgyalásokra a Lufthansához hasonlóan mediátor segítségét is igénybe vették.

BALPA Reutershez eljuttatott közleménye szerint a megállapodásról hamarosan megkezdik az egyeztetést az általuk képviselt 4000 pilótával, majd pedig véglegesítik. Az egyezség lényegi eleme, hogy a British Airways inflációt kiküszöbölő mechanizmust épít a rendszerbe. Ezzel vásárlóerő-értéken számítva is kijön a korábban kiharcolt 11,5 százalékos béremelés, amelyet három év alatt kapnak meg a pilóták.

Fotó: AIRportal.hu

Emellett a légitársaság felajánlotta, hogy tovább javítja a munkakörülményeket, kedvezőbb beosztásokat készít, és bónuszokat is elérhetővé tesz.

A BALPA a bértárgyalások idején sztrájkot is tartott, szeptemberben 48 órás munkabeszüntetés volt, amely 1700 járat törléséhez vezetett. A légitársaság közlése szerint a kétnapos sztrájk 137 millió eurójába került az International Airlines Group (IAG) holdinghoz tartozó légitársaságnak.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A szakszervezet a tárgyalások idején azzal győzködte a munkáltatót, hogy a British Airways régóta nyereséges, ezért szeretnék, ha ebből a pilóták és minden dolgozó jobban részesülne, mert ők azok, akik lehetővé teszik az üzemelést. Azzal is érveltek, hogy a sztrájk várhatóan több tízmillió brit font kárt okoz majd, miközben a légitársaság és a szakszervezet ajánlata között mindössze 5 millió font különbség volt.