Figyelmeztető sztrájkot tart csütörtökön a biztonsági ellenőröket képviselő Verdi szakszervezet, egész nap komoly fennakadások várhatók Frankfurt, Hamburg, Berlin, Köln, Düsseldorf, Stuttgart, Bréma, Hannover, Lipcse, Drezda, Erfurt légikikötőiben.

A február 1-re meghirdetett, egész napos munkabeszüntetésben az utasbiztonsági, a poggyászok és a légiáru ellenőrzését végző dolgozók, valamint az egyéb utasszolgáltatási területeken alkalmazottak vesznek részt.

A munkabeszüntetés Frankfurt, Hamburg, Berlin, Köln, Düsseldorf, Stuttgart, Bréma, Hannover, Lipcse, Drezda, Erfurt repülőtereit érinti.

A Lufthansa szerdán reggel arról tájékoztatta az érintett repterekről csütörtökre repülőjeggyel rendelkező utasait, hogy ingyenesen átfoglalhatják a járataikat. A légitársaság a későbbiekben ad tájékoztatást a várható járattörlésekről.

A Budapest Airport járatinformációs rendszere szerint egyelőre a Eurowings reggeli és esti düsseldorfi (EW 9784/85, EW 9782/83), valamint stuttgarti (EW 2780/81, EW 2784/85) járatpárokat törölte.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Forrás: Fraport

A szakszervezet közleménye szerint a sztrájkot azért kezdeményezték, mert a kereskedelmi repülőtereken dolgozó biztonsági személyzet béremeléséről szóló kollektív tárgyalások három fordulójában még nem született megállapodás a német légiközlekedés-védelmi cégek szövetségével (BDLS).

A Verdi szakszervezet az órabérek 2,8 eurós emelését, magasabb pótlékokat, valamint túlórapénzt követel a kollektív szerződés tizenkét hónapos időtartamára mintegy 25 ezer dolgozó számára, a magas infláció, illetve különösen a megugró élelmiszer- és energiaárak miatt, amely leginkább az alacsonyabb bérkategóriákban jelent nagy terhet.

A kollektív tárgyalások 2024. február 6-án és 7-én Berlinben folytatódnak.