Megérkezett az Air Algerie első légijárata Algírból a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre. A járatot a szokásokhoz híven vízsugárral köszöntötték a ferihegyi betonon.

Az Air Algerie menetrendje szerint Boeing 737-600-as repülőgépek fogják teljesíteni a budapesti járatokat, ennek ellenére az első járatot - feltehetően a delegáció érkezése miatt - egy Boeing 737-800-as repülte. (Fotó: AIRportal.hu) | © AIRportal.hu

Az Air Algerie menetrendje szerint Boeing 737-600-as repülőgépek fogják teljesíteni a budapesti járatokat, ennek ellenére az első járatot – feltehetően a delegáció érkezése miatt – egy Boeing 737-800-as repülte. (Fotó: AIRportal.hu)

A járat fogadása utáni sajtótájékoztatón Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter azt hangsúlyozta, hogy két és fél évig dolgoztak a járat megnyitásán, hogy 24 év után ismét legyen közvetlen légi összeköttetés a két ország között. A budapesti járat a 44. az Air Algerie listáján, de az első a kelet-közép-európai régióban.

Hangsúlyozta, hogy Algériával nem csak a gazdasági és politikai, de az emberi kapcsolatok is nagyon erősek, mivel Algériában él az egyik legnagyobb magyar diaszpóra az észak-afrikai régióban. Ezt erősítenő Magyarország száz ösztöndíjas helyet ajánlott fel magyar egyetemeken, amelyekre háromszoros túljelentkezés volt.

Budjema Talai algír közlekedési miniszter beszédében szintén a magyar és algír kapcsolatokat méltatta és hangsúlyozta, hogy Algériát fontos légiközlekedési bázissá szeretnék tenni, ezért minőségi szolgáltatást nyújtanak az utasoknak már a repülőtereken is.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Mohamed Abdou Bouderbala, az Air Algerie vezérigazgatója felidézte, hogy legutóbb 1987 és 1992 között volt közvetlen járat a két ország között. A vezető reményét fejezte ki a járat sikerességével kapcsolatban, jelezve, hogy felméréseik szerint több százezres utasforgalmi potenciál van a budapesti járatban, amely a 44. úticélja a légitársaságnak.

Az Air Algerie első budapesti járatának fogadása

További képek az eseményről Facebook galériánkban!

Az AH2040-es számú járat helyi idő szerint 9 órakor indul Algírból és 13 órakor száll le Ferihegyen. A járat egy órás fordulóidőt követően indul vissza Algírba. Az AH2041 számú járat 14 órakor száll fel Budapestről és helyi idő szerint 16 órakor érkezik Algéria fővárosába, a Houari Boumedienne nemzetközi repülőtérre.

A budapesti járatokat az előre közzétett menetrend szerint a légitársaság Boeing 737-600-as repülőgépei teljesítik, a repülési idő mintegy 3 óra.

Próbakeresésünkre az AIRportal.hu repülőjegy keresője 82.800 forintos árat adott október-novemberi időszakra egy oda-vissza útra, körülbelül egy hetes kint tartózkodással, illetékekkel együtt.

Az Air Algerie Algéria nemzeti légitársasága, 1947-ben alapították. A cég flottájában jelenleg 51 darab repülőgép teljesít szolgálatot, köztük 8 darab Airbus A330-200, 3 darab Boeing 767-300, 20 darab Boeing 737-800, 5 darab Boeing 737-600 és 15 darab ATR 72.

Videó: Budapestre érkezett az Air Algerie első járata

Készítette: Berecz Péter, videóblogger, AIRportal.hu