Lapértesülések szerint az Alitalia még ebben a hónapban dönt, hogy megveszi-e az Air Malta csaknem felét. Ugyanakkor a szigetország miniszterelnöke legszívesebben nemet mondana a „házasságra”, bár szerinte is kétségtelen az, hogy csak egy erős, külföldi stratégiai partner volna az ideális választás.

Fotó: AIRportal.hu | © AIRportal.hu

Fotó: AIRportal.hu

A Malta Today című újság információira hivatkozva a ch-aviation.ch portál arról ír, hogy ebben a hónapban dönt az Alitalia, megveszi-e az Air Malta egy részét. Azonban a szigetország miniszterelnöke inkább lemondaná az üzletet.

Mint arról az AIRportal.hu is beszámolt, egy tavaszi szándéknyilatkozat értelmében az olasz légitársaság – háta mögött az emírségekbeli Etihad Airways erejével – a máltai cég 49 százalékát venné meg.

Ennek a szándéknyilatkozatnak a lejárati határideje hat hónap. Eredetileg júliusban született volna meg a döntés, de végül szeptemberre halasztották, ám akkor sem történt előrelépés. Lehetséges, hogy nem is lesz.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A máltai kormányfő, Joseph Muscat ugyanis azt mondta a minap: közel jár ahhoz, hogy felbontsa ezt a megegyezést az Alitaliával. Ugyanis kétségek merültek fel, hogy a „házasság” előnyös-e az országnak és az Air Malta alkalmazottainak.

A szigetország miniszterelnöke szerint ha az Alitalia-üzlet meghiúsul, a kormány nyitott arra, hogy belföldi gazdasági szereplők fektessenek be az Air Maltába, bár az ideális választás egy erős, külföldi stratégiai partner volna.

Muscat ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy egy egyedülálló cég nem tud versenyezni a nemzetközi hálózatban, a versenyképességet befolyásolja, milyen megállapodásokat lehet kötni a repterekkel, és mennyi az üzemanyag ára. Hozzátette: az Air Maltának meg kell találnia az utat a nemzetközi piacokra, és ezt egy stratégiai partner segítségével tudja csak megtenni.

Azért, hogy vonzóvá tegyék a jó ideje veszteséges Air Maltát, a kormány állítólag azt tervezi, hogy egy új cégbe szervezi ki a működést, így megszabadítva az adósságtól. Erről már augusztusban is megjelentek hírek a máltai sajtóban. A légitársaság átstrukturálása 2012 óta, az EU jóváhagyásával zajlik, de az elmúlt évek eredményei alapján kevés sikerrel járt.