Támogatja a Norwegian Air Shuttle átalakítási terveit a norvég kormány, és bár részvényes nem akar lenni a légitársaságban, hajlandó pénzt áldozni a cég megsegítésére.

A Reuters hírügynökség jelentése szerint Iseline Nyboe norvég ipari miniszter azt mondta, „hibrid hitelt” nyújtana a Norwegiannek az állam, vagyis elvárják a magánbefektetők hozzájárulását is. A cég 530 millió euró magántőkét szeretne stratégiai befektetőktől és pénzintézektől összeszedni.

Fotó: AIRportal.hu

A kormányzat azok után gondolta meg magát, hogy a Norwegian bejelentette: megszünteti hosszútávú járatait és csak a jelentősen megkurtított európai útvonalakat tartja fenn.

„Ez a terv sokkal erősebb, mint az, amelyet októberben visszautasított a kormány, most ezért döntöttük a támogatása mellett” – fogalmazott a tárcavezető, hozzátéve, hogy az állam nem kíván részvényes lenni a cégben.

A légitársaság jelenleg ír és norvég bíróság által elrendelt csődvédelemben működik, a korábbi flottából mindössze 6 repülőgép üzemel.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Jacob Schram vezérigazgató üdvözölte a norvég kormány döntését, közleményében azt írta, az állami támogatással jelentősen megnőtt az esélye annak, hogy friss tőkét vonzzanak be és véghezvigyék a reorganizációs tervet.

A Sydbank elemzője szerint ezzel a támogatással minimálisra csökkent az esélye annak, hogy a Norwegian csődbe megy, és felszámolják.

Mint arról korábban beszámoltunk, a Norwegian az eredetileg mintegy 140 gépes flottájából tervei szerint idén mindössze 50 keskenytörzsű repülőgéppel szolgálja majd ki a norvég belföldi, skandináv és a megmaradt európai útvonalhálózatát, a 737-esek száma jövőre nagyjából 70-re bővülhet.

A légitársaság a Boeing 787 Dreamliner flottája nagy részét már tavaly március óta nem használja a járvány miatt.