A Gulfstream G700 és G800 típusok erőforrása sikeresen teljesítette az előírt teszteket, ezzel a Rolls-Royce gyártmánya megszerezte az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség (EASA) tanúsítványát.

A németországi Dahlewitz-ben fejlesztett hajtómű a Gulfstream legújabb típusai számára a nagy hatótávolságon kívül a közel hangsebességű üzemelést is lehetővé teszi.
A tesztprogram során a tengerszinttől a repülési csúcsmagasságig kipróbálták az erőforrást, ráadásul nemcsak hagyományos kerozint használva, hanem kizárólag fenntartható üzemanyaggal is.

A Pearl 700-as tesztje fenntartható üzemanyaggal (Forrás: Rolls-Royce)

Emellett természetesen bizonyították, hogy a hajtómű megfelelő szintig ellenáll a madárral való ütközésnek, valamint jégeső és sűrű záporeső közepette is biztosítja a szükséges tolóerőt. A szokásos lapáttörési tesztet – amelynek során teljes teljesítményen direkt „letörnek” egy lapátot – is sikerrel vette a hajtómű, nem került a burkolaton kívülre a törmelékből.

A tesztek a fejlesztést és gyártást biztosító németországi Dahlewitz-ben és az egyesült királyságbeli Bristolban kezdődtek, majd átköltöztek az óceán túloldalára, ahol a jegesedési körülmények közötti vizsgálatokat végezték el a kanadai Manitobában és Montréalban.

Emellett igénybe vették még a NASA Mississippi államban lévő John C. Stennis kutatási központját, valamint a Tennessee-ben lévő AEDC (Arnold Engineering Development Center) különböző magasságokat szimuláló létesítményét is.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
A Pearl 700-as lapáttörés tesztje (Forrás: Rolls-Royce)

A Pearl 700-as hajtómű 8 százalékkal nagyobb felszállóteljesítményt biztosít, mint a Gulfstream G650-esen használt Rolls-Royce BR725-ös, emellett elődjénél 5 százalékkal jobb hatásfokkal működik ugyanolyan alacsony zajszintet és kibocsátási mutatókat tartva. Ráadásul a gyorsaságról sem kell lemondania a vásárlóknak, hiszen akár 0,925 Mach sebesség is elérhető vele.

A Pearl hajtóműcsalád tagjaként a 700-as is része a Rolls-Royce Intelligent Engine programjának, amely a terméket és az ahhoz tartozó szolgáltatásokat elválaszthatatlan egységként kezeli. Az üzemeltetést a vásárlók számára emellett az iparág egyik legjobb – Rolls Royce Corporate Care Enhanced névre keresztelt – szolgáltatási csomagja is segíti.