A lakóközösségek érdekeit szem előtt tartva őszre ütemezte az újabb pályafelújítási és karbantartási munkákat a Budapest Airport. A repülőtér-üzemeltető tavasszal egy ütemben újította fel az 1-es futópályát, hétfőn pedig megkezdődik a 2-es szintén egy ütemben történő rekonstrukciója – adta hírül lapunknak eljuttatott közleményében a Budapest Airport.

A koronavírus-járvány a tavaszi hónapok utasforgalmát befolyásolta a legerőteljesebben: ekkor a Budapest Airport elvégezte az 1. futópálya teljeskörű karbantartását, ősszel pedig – az újbóli utasszám-csökkenés időszakában – a repülőtér-üzemeltető a 2. futópálya (13L/31R) és a hozzá kapcsolódó gurulóutak karbantartását is megkezdi.

A repülőtér üzemeltetője által kiadott NOTAM távirat szerint az egypályás üzemet 2020. szeptember 28-án reggel hét órától október 16-án délig tervezik.

Ebben az időszakban minden fel- és leszállást az 1. pályán hajtanak végre, így a környező települések felett átmenetileg megnövekedhet a légiforgalom. Ez azonban a szeptember elejétől tapasztalható újbóli utasszámcsökkenés miatt a szokásoshoz képest számottevően mérséklődő gépmozgást jelent.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A munkálatok részeként javítják a gurulóutak vízelvezetési rendszereinek aknáit és az Y jelű gurulóút aszfaltpadkáját, karbantartják a pályahőmérő műszereket, navigációs és fénytechnikai rendszereket, illetve olyan kisebb betonfelület-javításokat is elvégeznek, amelyek továbbra is, hosszú távon garantálják a repülés biztonságát.

A 2. futópálya betonburkolatának felfestései is megújulnak, a földet érési zónában pedig – a futóművek megfelelő tapadásának biztosítása érdekében – eltávolítják a kerekekről származó, leszállások során odaégett gumit.

A futópálya lezárását kihasználva a zöldfelületeken kaszálást végeznek: a repülés biztonsága szempontjából ez is rendkívül fontos, hiszen a magasabb aljnövényzetben megbúvó rágcsálók odavonzzák a repülésbiztonsági kockázatot jelentő, nagytestű ragadozómadarakat is.

Forrás: Budapest Airport

A Budapest Airport a legmagasabb repülőtéri biztonsági színvonal fenntartása érdekében minden évben – szükség szerint akár gyakrabban is – korszerűsíti és karbantartja a futópályákat és gurulóutakat. A tavalyi évben fejeződött be a legmodernebb műszeres leszállító rendszer telepítése, amely kedvezőtlen látási viszonyok mellett segíti a repülőgépek biztonságos fel-és leszállását. Az idei munkálatokat úgy időzítette a Budapest Airport, hogy mind az 1., mind a 2. futópálya karbantartását a környékbeli lakosok érdekeihez igazodva a lehető legalacsonyabb forgalmú időszakban valósítsa meg.