A Jetblue karbantartó hangárjában ünnepélyes keretek között indították el a New York-i Kennedy repülőtér új 6-os termináljának építését.

A tavalyi év végére tervezett kezdéshez képest némi csúszással, de elindult az új nemzetközi 6-os terminál építése. A 4,2 milliárd dolláros költségvetéssel készülő projektet a New York és New Jersey közlekedési infrastruktúráját fenntartó vállalat (Port Authority of New York and New Jersey), valamint a Jetblue légitársaság és a repülőtéri fejlesztésekkel foglakozó Vantage Airport Group konzorciuma (JFK Millennium Partners) finanszírozza.

Az új utascsarnok kapcsolatot biztosít majd a Jetblue jelenlegi, 5-ös terminálon lévő bázisa és a 10 új beszállókapu között, amelyek közül 9 akár szélestörzsű gépeket is ki tud majd szolgálni.

A közel 112 ezer négyzetméter alapterületű létesítményt két részletben építik meg. Az utasok már 2026-ban találkozhatnak az innen induló és ide érkező járatokkal, ám a végleges befejezés csak 2028-ra várható.

JFK új 6-os termináljának látványképe (Forrás: Office of the Governor of New York)

Emellett az utasok kényelmét szolgálják majd többek között a közel 10 ezer négyzetméteren elhelyezkedő üzletek és éttermek, az érintésmentes megoldások a check-in pultoktól a beszállókapukig, valamint az automatizált biztonsági ellenőrzések is.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A repülőtér északi oldalán készülő terminál körülbelül 4000 munkahelyet teremt, amelynek csaknem felét az építőipari munkások adják.

Mint a nagyszabású fejlesztési tervek kapcsán korábban írtuk, az itt állt előző 6-os terminált, az 1970-re elkészült Sundrome-ot a modernista építészet kiváló alkotásaként tartották számon szakmai szervezetek, amelyek azonban hiába küzdöttek a lebontása ellen.