Indul a New York-i JFK új 1-es termináljának beruházása, aztán a 6-os építése, már zajlik a 4-es és 8-as csarnokok bővítése. Eközben La Guardián elkészült a nagy átalakítás, de Newarkon is jól halad a fejlesztés.

Nyáron kezdődik a 9,5 milliárd dolláros „New Terminal One”, azaz az új 1-es terminál megépítése a John F. Kennedy légikikötőben, New York legnagyobb repterén.

Katie Hochul kormányzó minapi bejelentése szerint az első ütem finanszírozásának tárgyalásai lezárultak, és minden engedély megérkezett – írja közleményében a metropolisz-térség közlekedési infrastruktúrájáért felelős Port Authority of New York and New Jersey.

A mintegy 223 ezer négyzetméteres 1-es terminál a jelenlegi, számos külföldi, köztük európai légitársaság által használt 1-es, valamint a 2-es és a már lebontott 3-as helyén jön létre, első üteme 2026-tól fogadja az utasokat, és 2030-ra készül el teljes egészében.

JFK új 1-es terminálja teljes kiépítettségében (Forrás: anewjfk.com)

A tájékoztatás szerint nemrég kezdődött a főként a Delta Airlines otthonaként működő 4-es terminál 1,5 milliárd dolláros bővítése és átalakítása, már javában zajlik az American Airlines és a jövőben a British Airways bázisaként használt 8-as csarnok 425 millió dolláros fejlesztése.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Idén év végén pedig elindulhat a korábbi 6-os és a lebontandó 7-es helyére tervezett, 3,9 milliárdos új 6-os terminál megépítése is.

Így fog kinézni JFK, várhatóan 2030-ra, balról jobbra: új 1-es terminál, bővített 4-es, fölötte a 8-as, jobbra lent a meglévő 5-ös, mellette az új 6-os. (Forrás: PANYNJ)

JFK átalakítása, amelynek 2017-es bejelentéséről mi is írtunk, aztán a tervek 2018-as kisebb módosításáról is beszámoltunk, összesen 18 milliárd dollárt emészt fel. Ebből 2,9-et a Port Authority finanszíroz, a többi pénzügyi és szakmai befektetőktől érkezik, utóbbiak főként a használó légitársaságok.

Az új 1-es terminál esetében a mostani bejelentést megelőzően kiderült, hogy a spanyol Ferrovial megveszi a projektcég egyik pénzügyi befektetőjének szinte teljes részesedését, így legfőbb finanszírozóvá lép elő. A vállalat világszerte számos repteret épített és üzemeltet, köztük több egyesült királyságbelit, így Heathrow-ban is tulajdonos.

Newark új A termináljának látványterve (Forrás: ewrredevelopment.com)

Ugyancsak az óriásvárost szolgálja a New Jersey-i oldalon lévő Newark-Liberty reptér, ahol szintén nagy átalakítás zajlik: nemsokára elkészül az új A terminál a Port Authority közleménye szerint.

Kapcsolódó hír, hogy a napokban adták át New York másik, főként belföldi reptere, a La Guardia C terminálját, amely csaknem kétszer akkora, mint a korábban a helyén állt két csarnok. A nagy múltú légikikötő teljes átformálásának egyik utolsó elemeként befejezett épülettel csaknem elkészült a beruházássorozat.

New York mindhárom nagy repterét korábban sokat bírálták a szűkösség, a késések miatt, az összesen mintegy 30 milliárd dolláros fejlesztés ezen kíván javítani.

La Guardia elkészült C terminálja (Forrás: anewlga.com)