Egy újabb értesülés arról szól, hogy mégsem ismerik el a közös EU-s védettségi igazolványban azokat a vakcinákat, amelyek nem kapták meg az uniós egészségügyi hatóság jóváhagyását.

A Euronews forrásai szerint erről két uniós biztos is beszélt az Európai Parlamentben, ahol a frakcióvezetők és uniós biztosok tárgyaltak az oltási stratégiáról zárt ajtók mögött, a hírcsatorna pedig megszerezte a tárgyalás leiratát.

Az informátor azt mondta, hogy Margaritisz Szkínász, az Európai Bizottság alelnöke úgy fogalmazott: az uniós hatóság által nem engedélyezett oltóanyagokat azért zárnák ki a közös igazolási rendszerből, mert azokra nem vonatkoznak az EU-s felelősségvállalási szabályok és minőségbiztosítási eljárások.

Forrás: Emirates

Állítólag hasonlóképp foglalt állás Didier Reynders, az unió igazságügyi biztosa is, elmondása szerint a tagállamok szabadon olthatják a lakosságukat más termékekkel is, de a bizottság javaslata csak az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) engedélyével rendelkező oltóanyagokra terjed majd ki.

A Magyarországon is használt orosz Szputnyik V vakcina gyártója egyébként már megküldte az engedélykérelmet az uniós szerveknek, a vizsgálatok zajlanak, a kínai Sinopharm viszont egyelőre nem kérte az eljárást.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Mint arról korábban beszámoltunk, a Bloomberg gazdasági hírügynökség egy uniós javaslat általa megszerzett szövegére hivatkozva a hét elején azt írta, az EMA által jóváhagyott termékek mellett az egyes országokban sürgősségi eljárás révén engedélyezett oltóanyagokat is elfogadnák, így a kínai Sinopharm és az orosz Szputnyik V gyártmányát is.

A magyar kormány legutóbbi döntése értelmében hazánkban egy plasztikkártya lesz az oltásról szóló igazolás, azon viszont jelen állás szerint nem tüntetik fel, hogy mely vakcinát alkalmazták, bár korábban még szerepelt volna ez is rajta.