Megsérült a futópálya felülete a budapesti repülőtér egyes (13R/31L) futópályáján szerdán este 18 óra 22 perckor, ezért a repülőteret lezárták. A futópályából kifordult egy betondarab, amely miatt a Wizz Air Stockholból Budapestre érkező, HA-LVB lajstromjelű Airbus A321neo repülőgépe defektet kapott. Az eseményt követően a repülőteret este 8-ig lezárták, a futópályán gyorsjavítást kellett végrehajtania a reptér üzemeltetőjének.

Frissítés: A repteret 19:51-kor megnyitották!

Leállt az érkező és induló forgalom is budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren szerdán este 18 óra 22 perckor.

A pilótáknak az időjárásról és a repülőtérről aktuális információkat közlő 18:30-kor kiadott ATIS adásban az hangzik el, hogy a repülőteret lezárták, mert a futópálya felületén sérülés keletkezett.
(“Airport closed due to runway surface damage”)

Forrás: Budapest Airport

Kiss Anita, a HungaroControl kommunikációs igazgatója az AIRportal.hu-nak azt mondta, a Wizz Air Stockholmból Budapestre érkező HA-LVB lajstromjelű Airbus A321neo repülőgépén a leszálláskor kidurrant egy gumiabroncs egy, a futópálya felületéből kifordult betondarab miatt. Az esemény után a repülőteret előre láthatólag este 8 óráig lezárták, az érező járatok Bécsben és Pozsonyban szállnak le.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A repülőtéren 28 járat várakozik a felszállásra, 10 érkező járatnak kellett kitérő repülőtérre mennie.

Hardy Mihály, a Budapest Airport szóvivője lapunknak megerősítette az információkat, azt mondta, gyorsjavítást kell végrehajtani a futópályán.

Mivel a másik, 2-es pályát csak csütörtökön adják át, emiatt nem maradt üzemképes futópálya a repülőtéren, ezért a Ferihegy nem tud járatokat fogadni és indítani.

Szerdán este 18:45 perckor több érkező repülőgép is várakozott a repülőtér környezetében, a Ryanair Brüsszelből és Pisából érkező járatai kitérő repülőtérre mentek a várakozást követően. Az induló járatok a termináloknál várakoznak.

A Flightradar24.com radarképe szerint a Wizz Air és a Lufthansa több járata mellett a Ryanair, a Finnair, az Austrian Airlines és a Travel Service egy-egy járata is a légtérben várakozott, majd Bécsben és Pozsonyban szálltak le, később több járat Bécsből útnak indult Budapestre, amint megnyitották a repülőteret és résidőt kaptak.

Várakozó és kitérőre induló járatok fél hét után nem sokkal.

Mint ismert, Ferihegyen a 2-es futópálya karbantartása miatt egypályás üzem van április vége óta. A karbantartást eredetileg június 14-ig tervezte a reptérüzemeltető, de vélhetően a május csapadékos időjárás miatt, a Budapest Airport május végi optimista közlése ellenére nem tudták időben visszaadni a pályát a forgalomnak. A kettes (31R/13L) futópálya karbantartása a jelenleg érvényes NOTAM szerint június 20. 16 óráig tart.

2017-ben és 2018-ban is rendeltek már el több órás reptérzárat a futópálya betonfelületének sérülése és nem tervezett javítása miatt, minkét esemény egypályás üzem idején történt.