Megszorításokat jelentett be dél-koreai Asiana Airlines, megszüntetik az első osztályt és több veszteséges járattól is megszabadulnak, a régi gépeket pedig leselejtezik.

Az ATW Online cikke szerint a megszorítás lényege, hogy javítsák a cég pénzügyi helyzetét, a legutóbbi jelentések alapján ugyanis további veszteséges üzemelésre számítanak.

Első lépésként az Asiana három útvonalat szüntet meg, július 9-étól nem közlekednek Szöul és Delhi, Szahalin és Habarovszk között, a téli menetrendi időszak kezdetétől pedig csökkentik a Szöul és Chicago közötti kapacitásokat is.

Ehhez kapcsolódóan az Asiana szeptembertől megszünteti az első osztályú kabinterméket, a kabinberendezés pedig csak az A380-asokban marad meg, de „business suites” névre keresztelik át őket és az üzleti osztály termékeként fogják értékesíteni.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

További lépésként az Asiana több, 10 évnél idősebb repülőgépét is nyugdíjba küldi. Jelenleg 19 ilyen gépük van, Boeing 747-esek és 767-esek. Az idős gépek számát 2023-ra 10-re szeretnék csökkenteni, eközben pedig folyamatosan veszik majd át a már megrendelt Airbus A321neók és A350-esek, előbbiből 25, utóbbiból 24 érkezése várható. Az első neók júliusban érkeznek meg a flottába.

Az átalakítások között szerepel még a járathálózat további finomhangolása és egyéb vagyontárgyak értékesítése is, az üzembiztonság növelését pedig az alkatrészbeszerzés és karbantartás hatékonyabbá tételével oldanák meg.

Az Asiana Airlines legutóbb 2018 első félévi eredményeket tett közzé, ebben a társaság 46 millió dollár adózás utáni veszteséget könyvelt el úgy, hogy egy évvel korábban még 18 millió dolláros nyereséget termelt a társaság.