Megszületett a bérmegállapodás a SAS vezetősége és a norvég pilótákat képviselő két szakszervezet között, így véget ér a sztrájk is.

A társaság közlése szerint három évre szóló megállapodást kötöttek a két, norvég pilótákat képviselő szakszervezettel, az NSF-fel és az SNF-fel. A megállapodás részleteiről nem közöltek adatokat, annyit hangsúlyoztak még, hogy ezzel mindhárom skandináv ország szakszervezetével sikerült megállapodásra jutni, így sztrájkveszély a továbbiakban nem fenyegeti a légitársaságot.

A pilóták érdekképviselete és a légitársaság vezetése között a hét elején jutott odáig a vita, hogy hétfőn már sztrájkba léptek a pilóták, igaz, a hírek szerint mindössze két pilóta nem vette fel a szolgálatot. A szakszervezet azonban előre közölte a légitársasággal és a norvég kormány által delegált közvetítővel, hogy ha nem születik megállapodás, akkor csütörtökön nagyobb akcióra lehet számítani.

Fotó: AIRportal.hu

Erre reagálva maga a SAS döntött úgy, hogy egy nagyobb akciót megelőzendő magától töröl közel száz járatot, az NRK norvég csatorna tudósítása szerint az intézkedés mintegy 10 ezer utast érintett. A leállás miatt főként a norvég belföldi járatok nem indultak el, mivel a nemzetközi járatokat meg tudták oldani más nemzetiségű pilótával.

 

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A Norvégia, Svédország és Dánia de-facto nemzeti légitársaságaként működő SAS a legutóbbi közlése szerint a harmadik üzleti negyedévben az előző évihez képest 9 százalékkal 12,1 milliárd svéd koronára növelte árbevételét, az üzemi eredmény a költségcsökkentő lépések eredményeként 80 százalékkal 2 milliárd koronára javult. Az adózott eredmény ennél is nagyobb mértékben, 90 százalékkal növekedett és 1,5 milliárd koronát tett ki a július 31-ével zárult időszak végén.