A Lufthansa Csoport légitársaságai megváltoztatják törzsutasprogramjukban a mérföldek jóváírásának módját. A törzsutasstátusz elnyeréséhez szükséges mérföldek számában és a törzsutasok számára kínált előnyökben nem lesz változás. Hasonló változásokat jelentett be novemberben az Air France-KLM is.

A Lufthansa Csoport légitársaságai a jövőben másként írják jóvá a mérföldeket a Miles & More törzsutasprogram tagjai számára.

2018. márciustól a jóváírt mérföldek száma az utazás árától (a repülőjegy adott légitársaság által felszámított díjakkal növelt árától) és a programban szerzett törzsutasstátusztól függ majd.

Forrás: Lufthansa

A régi rendszerben a foglalási osztálytól, pontosabban a foglalási osztálytól és az útvonal hosszától függött a jóváírt mérföldek száma.

A jövőben a Miles & More program tagjai 4-6 jóváírt mérföldet kapnak minden egyes, foglalási és utazási szokásaiknak megfelelően elköltött euró után.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az új elszámolási rendszer a Lufthansa Csoport légitársaságainál (Lufthansa, SWISS, Austrian, Brussels Airlines és Eurowings), valamint a Miles & More program partner-légitársaságainál lesz érvényes, amennyiben a járatra a jegyet a Lufthansa Csoport légitársaságainak valamelyike bocsátja ki.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a Miles & More program tagjai mindig legalább négy mérföldet kapnak majd a fenti légitársaságok járataira elköltött egy eurónyi összeg után. A törzsutasstátusszal rendelkező tagok eurónként hat mérföldet kapnak majd a Lufthansa, a SWISS és az Austrian Airlines, valamint a United Airlines és az Air Canada járatainál. Ez azt jelenti, hogy a törzsutasok a korábbi 25% helyett 50% jutalommérföldre lesznek jogosultak a hálózati légitársaságok és a tengerentúli vegyesvállalati partnerek járatai esetében. Ugyanez vonatkozik az Adria Airways, az Air Dolomiti, a Croatia Airlines és a LOT Polish Airlines légitársaságokra, amelyek szintén részt vesznek a Miles & More törzsutasprogramban.

Az Eurowings, a Brussels Airlines és a többi Miles & More partner-légitársaság esetében a jutalommérföldek mértéke továbbra is 25% marad, tehát a törzsutasstátuszú utasok öt mérföldet kapnak minden elköltött euró után. A mérföldek jóváírása csak akkor történik az új rendszer szerint, ha a járatra a jegyet a Lufthansa Csoport légitársasága bocsátotta ki, nem valamely más légitársaság.

A résztvevők törzsutasstátusza, a kapcsolódó előnyök és a státusz megszerzéséhez szükséges mérföldek száma nem változik az új rendszerben. A változás a légitársaságok által összességében jóváírt mérföldek számát, és a mérföldek beváltásának lehetőségeit sem befolyásolja lényegesen.

A változtatással a Lufthansa Csoport rugalmas rendszert hoz létre a mérföldek jóváírására, összekapcsolva egymással a mérföldek számát és a jegy árát. Ezzel a lépéssel Európa vezető légitársasága a jelenleginél nagyobb mértékben jutalmazza a magasabb árú jegyek vásárlását.

A mérföldeket a foglalási osztály és az útvonal hossza alapján jóváíró jelenlegi rendszer javarészt megszűnik a Lufthansa Csoport légitársaságainál. A jövőben csak abban esetben alkalmazzák a régi rendszert, ha a Miles & More program résztvevője a Lufthansa Csoport légitársaságával utazik, de a jegyet a csoporton kívüli légitársaság bocsátotta ki, vagy ha az utas szervezett utazás részeként vásárolta a jegyet. Ha a járatra a Miles & More külső partner-légitársaságánál foglalnak jegyet, és azt az adott légitársaság üzemelteti, szintén a régi rendszer szerint történik a mérföldek jóváírása.

Az új rendszer 2018. március 12-től lép érvénybe.

Így a Lufthansa Csoport ügyfeleinek és a Miles & More program résztvevőinek is elegendő idejük lesz arra, hogy figyelembe vegyék az új jóváírási rendszert utazásaik megtervezésekor. A 2018. március 12. előtt foglalt jegyek esetében még a régi rendszer szerint számolják el a mérföldeket a programban, még akkor is, ha az utazás csak az átállás napján vagy azután kezdődik.

A járatok utáni jóváírást a múltban már többször a jegyárak változásához igazították, az alacsonyabb árfekvésű foglalási osztályokon csökkentve a jóváírt mérföldek számát. Az új jóváírási rendszer automatikusan a jegyeladás által generált árbevétel alapján rendeli hozzá az utasokhoz a mérföldeket. Ezzel a lépéssel a Lufthansa Csoport következetes rendszert hozott létre a mérföldek jóváírására. A törzsutasok továbbra is magas szintű kényelmet élvezhetnek utazásaik során. Ezután is az útvonal hossza marad a releváns tényező a törzsutasstátusz megszerzéséhez szükséges mérföldek számításakor, és a törzsutassátuszhoz kapcsolódó előnyök is változatlanok maradnak.