Megvásárolhatja az Air Transat tulajdonosát, a Transat A.T.-t az Air Canada, így a légitársaság is Kanada legnagyobb légicégéhez kerülhet. A tranzakciót a versenyjogi hatóságoknak még jóvá kell hagyniuk.

Az Air Canada honlapján publikált közlemény szerint a légitársaság részvényenként 13 dolláros árat kínált a Transatért, a teljes felvásárlással – mint írták – kombinálnák a két brandet, a quebec-i székhely megszűnik és Montreálba költözik, valamint globális , az üdültetésben piacvezető társaság jön létre.

További részletek azonban az Air Transat brand jövőjéről egyelőre nem ismertek.

Az ügyletről a két társaság ugyan már megállapodott, de az igazgatóságoknak és a versenyjogi hatóságnak még rá kell bólintania, így az is előfordulhat, hogy az akvizíció nem valósul meg. Az Air Canada összesen 520 millió dollárt fizet a Transatért, a pénz már most is a társaság rendelkezésére áll, így anyagi akadálya nem lesz a tranzakció lebonyolításának.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Calin Rovinescu, az Air Canada vezetője a közleményben azt emelte ki, hogy a felvásárlással növekszik a munkahelyek biztonsága és tovább növekedhet a társaság jelenléte a montreali repülőtéren, ahonnan 2012 óta 35 új járatot indítottak.

Az 1949-ben alapított, montreali székhelyű Air Canada az észak-amerikai ország legnagyobb légitársasága, globálisan 36 ezer embert foglalkoztat, hat kontinens 220 repülőterén van jelen, tavaly mintegy 51 millió utast fuvarozott, a Star Alliance légiszövetség alapító tagja. A tavalyi évet a 2017-es 300 milliós veszteség után szolid, 37 milliós nyereséggel zárták.

Forrás: Air Canada

Az 1987-ben alapított Transat-csoport a két szezonon keresztül Budapestre is közlekedő Air Transat légitársaságon kívül Kanadában és Európában is számok érdekeltséggel rendelkezik az üdültető piacon, Dominikán szállodával is rendelkeznek. A vállalat 2017-ben még 137 millió, tavaly már csak 7 millió dollár adózott nyereséget tudott felmutatni.