Készen áll az amerikai repülőgépgyártó-óriás, a Boeing arra, hogy megvegye a Embraert. A brazil gyártóval már zajlanak a tárgyalások, de az ügyletbe a vétójoggal rendelkező Brazíliának is bele kellene egyeznie.

A The Wall Street Journal értesüléseit megerősítve csütörtökön bejelentette a Boeing és az Embraer, hogy tárgyalásokat folytatnak az egyesülésről – írja az aero.de portál. Az amerikai gyártó készen áll arra, hogy megvásárolja a tőzsdén 3,7 milliárd USA-dollárra értékelt brazil vállalkozást.

Az információk szerint a Boeing lényegében megtartaná az Embraer jelenlegi formáját, a márkanévvel és a munkahelyekkel együtt.

Fotó: Embraer

A két gyártó közös közleménye szerint még semmi konkrétum nincs, nem született döntés, de zajlanak továbbra is az egyeztetések.

A Boeing közölte, hogy a tőzsdei értékén venné át az Embraert, a hírre utóbbi részvényei szárnyalni kezdtek, előbbié pedig enyhén csökkentek.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A dél-amerikai gyártó az ország iparának egyik ékköve, regionális és katonai repülőgépeket egyaránt gyárt, egyébként a Boeing jelenleg is folytat vele együttműködést kisebb területeken.

Mivel a brazil kormánynak úgynevezett aranyrészvénye van az Embraerben, és vétójoga van minden nagymértékű átalakulással kapcsolatban, az állam beleegyezése is szükséges lenne.

Ha létrejön az üzlet, az volna a legnagyobb vétel a Boeing számára a McDonnell-Douglas húsz évvel ezelőtti felvásárlása óta. Ismert, az utóbbitól örökölt, végül egy ideig Boeing 717-es néven gyártott, száz utas körüli befogadóképességű típus megszűnte óta nincs a Boeing palettáján regionális repülőgép, így az Embraer megvétele logikusnak tűnhet.

Amint arról beszámoltunk, októberben az Airbus hozott hasonló döntést: akkor jelentették be, hogy megveszik a kanadai Bombardier Cseries-programjának több mint felét, és az alabamai Airbus-üzemben is gyártani fogják ezeket a regionális gépeket.

Vélhetően egyébként ebben nem kis szerepet játszott az, hogy az Egyesült Államok a Delta nagy CSeries-megrendelése utáni Boeing-panaszt helybenhagyva 300 százalékos büntetővámot rótt ki a kanadai típusra. Igaz, ez még nem lefutott ügy, az illetékes bizottság várhatóan februárban hoz végleges döntést, bár valószínűleg nem másítja meg a minisztérium határozatát.

Ha létrejön az üzlet, vélhetően a Boeing segíti majd az Embraer típusainak értékesítését (Fotó: Embraer)