Tőkeemeléssel, mintegy 600 millió dolláros befektetéssel szerzi meg a Qatar Airways a dél-amerikai LATAM légitársasági holding tíz százalékát. A napokban aláírt szerződés kapcsán a két fél azt hangsúlyozta, ezzel új lehetőségek nyílnak meg a Közel-Kelet és Dél-Amerika közötti közlekedésben.

Hosszú ideig tartó előkészületek után a napokban aláírták azt a megállapodást, amelynek értelmében a Qatar Airways tíz százalékos részesedést szerez a dél-amerikai LATAM légitársasági holdingban.

Az aero.de cikke szerint az üzlet értelmében mintegy 600 millió dolláros befektetéssel tőkeemelést hajt végre a katari cég.

Boeing 787-es a LATAM festésében (Forrás: LATAM) | © AIRportal.hu

Boeing 787-es a LATAM festésében (Forrás: LATAM)


A két fél közös közleménye azt hangsúlyozta ezzel kapcsolatban, hogy a LATAM előtt egyedülálló lehetőségek állnak ennek köszönhetően, valamint hogy új lehetőségek nyílnak meg a Közel-Kelet és Dél-Amerikai közötti légiközlekedésben.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Mindkét légitársaság a oneworld-szövetség tagja, a Qatar pedig az utóbbi években bevásárolta már magát az IAG-holdingba (amely a British Airways, az Iberia, a Vueling és az Aer Lingus tulajdonosa), ebben húsz százalékos részesedése van augusztus óta a katariaknak.

A tervek között szerepel az is, hogy az olasz Merdidiana légitársaság részvényeinek 49 százalékát megveszi a Qatar, de erről a végleges a megállapodás még nem született meg.

A320-as a Qatar színeiben (Fotó: AIRportal.hu) | © AIRportal.hu

A320-as a Qatar színeiben (Fotó: AIRportal.hu)

Az AIRportal.hu korábban írt arról, hogy Akbar Al Baker, a Qatar vezérigazgatója kiváló befektetési lehetőséget lát a LATAM-ban, amely a nyilatkozata szerint Dél-Amerika egyik vezető légitársasága.

A katari szakember úgy látja, a befektetés támogatja a cégek hosszú távú kapcsolatainak elmélyítését és a Qatar Airwaysnek segítségére lehet a dohai központú cég globális hálózatának fejlesztésében is.

A chilei gyökerű LAN-légitársaságokat birtokló cég és a brazil TAM egyesülésével létrejött LATAM-holding (amely az első dél-amerikai A320neo-üzemeltető) vezetője, Enrique Cueto korábban szintén üdvözölte a Qatar szándékát. A megállapodás szerinte erősíteni fogja cége pénzügyi helyzetét és tovább mélyíti kapcsolataikat a Qatar Airwaysszel a oneword légiszövetségen belül.