A nyomozás lezárultával megállapították, hogy az orosz hadseregé volt az a rakéta, amely az orosz-ukrán határon eltalálta a Malaysia Airlines 17-es, Amszterdam-Kuala Lumpur járatát teljesítő Boeing 777-est.

A Flightglobal írása szerint mélyreható nyomozás és elemzés után a szakemberek arra jutottak, hogy az orosz hadsereghez tartozott az a Buk típusú, föld-levegő rakétaindító jármű, amelyről kilőtték a Malaysia Airlines 17-es járatát megsemmisítő rakétát 2014. július 17-én.

A hatóságok vizsgálták a Kurszknál állomásoztatott jármű mozgását és tulajdonságait, ezek után jutottak arra, hogy a jármű az 53. légvédelmi dandárhoz tartozott. Wilbert Paulissen holland nyomozó azt mondta, a nyomozás egyértelműen kiderítette a jármű eredetét. Fred Westerbeke főnyomozó szerint a bűnügyi nyomozás megfelelő ütemben zajlik, továbbra is egy bonyolult és rendkívül összetett ügyről van szó, és a legújabb adatok sem adnak választ a legfőbb kérdésre: miért lőtték le a Malaysia 17-es járatát és ki a felelős ezért.

A Buk eredetének felfedése azonban új “frontvonalakt” nyit a nyomozásban és olyan kérdéseket vet fel, mint az, hogy a dandár közvetlenül részt vett-e a lelövésben. Ezt azonban továbbra is vizsgálják.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az orosz hatóságok nem jelentették, hogy Kelet-Ukrajnában használtak volna Buk rakétahordozót, a nyomozócsoport azonban most már nem csak az orosz féltől kér információkat. Arról szeretnének információkat kapni, hogy ki és milyen utasításokat adott a Buk irányítására.

A Malaysia Airlines 17-es járatát teljesítő 9M-MRD lajstromú Boeing 777-200ER típusú gépet július 17-én lőtték le az ukrán-orosz határon. A repülőgép tizenhét éve pontosan azon a napon repült először: 1997. július 17-én.A fedélzeten 283 utas és 15 fő hajózó személyzet tartózkodott.

Ez volt a második légikatasztrófa 2014-ben, amely a Malaysia Airlines valamelyik járatát érintette, nem sokkal korábban tűnt ugyanis el a radarokról és azóta sem került elő az MH370-es, Kuala Lumpur-Peking járata.