Egyre többet hallani olyan utasokról, akik különböző állatokkal próbálnak a repülőgép fedélzetére jutni, mondván, a páva, mókus, vagy egyéb állat lelki támaszként, ún. „emotilonal support animal”-ként funkcionál. De mit jelent ez a kifejezés, és mióta lelki segítség például egy kígyó?

Hol vannak már a régi szép idők, amikor az emberek a kutyájukkal akartak feljutni a repülőgépre… Manapság egyre több olyan hírt hallani, hogy az egyik utas egy pávát, a másik egy sündisznót próbált utaztatni.

Az „emotional support animal”-ra egységes magyar kifejezés (szerencsére még) nincs, érzelmi segítőállat, vagy terápiás állatként fordíthatnánk az angol kifejezést.

Miért van szükség „emotional support animal”-ra?

Azt tudjuk, hogy egy kisállat és gazdája között komoly érzelmi kötődés alakulhat ki, és sokan nem szívesen utaznak a kedvenceik nélkül. Az érzelmi segítőállat esetén azonban többről van szó: ilyenkor a gazdi nem csak nem akar, nem is tud megválni az állattól, hiányában mentális betegségei előjönnek, komoly fizikai és lelki tüneteket okozva.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Ahhoz, hogy egy állat „emotional support animal” (ESA) lehessen, egy szakértő orvos által írt szakvéleményre van szükség, ahol feltüntetik, hogy a beteg valóban szenved valamilyen pszichológiai betegségtől (ezt nem kell megnevezni), és az állat társasága nélkül ez előjön.

Leggyakrabban a poszttraumás stressz szindrómában, depresszióban vagy szorongásos betegségekben szenvedők tünetein segítenek ezek az állatok.

Milyen állat lehet ESA?

Gyakorlatilag bármilyen. A leggyakoribbak természetesen a kutyák és macskák, minthogy ezek a legelterjedtebb háziállatok is, ám manapság egyáltalán nem ritka az sem, ha egzotikus, vagy éppen meglepő fajú-fajtájú állatokat próbálnak segítőállatként a fedélzetre cipelni.

Mivel semmi egyéb nem kell hozzá, mint egy szakorvosi vélemény a mentális betegségről, sokan kihasználják ezt a megoldást, ha valamelyik kiskedvencüket (vagy éppen nagyot) szeretnék magukkal vinni.

A kutya már lejárt, itt a kígyók és pávák ideje (Forrás: Unsplash)

Nem összekeverendő a segítő állattal!

Teljesen más kategóriába tartoznak az olyan segítő állatok, amelyek kiképzésen vettek részt azért, hogy gazdájukat segítség a mindennapokban.

Ilyenek például a vakvezető vagy halláskárosultakat segítő kutyák, de ide tartoznak azon kutyák is, akik epilepsziás beteg gazdájukat figyelmeztetik egy-egy roham előtt, és megnyugtatják őt.

Egyre szigorúbb szabályok

A légitársaságok sem teljesen bolondok, és kezdték belátni, hogy egy ESA papírt nagyon könnyű beszerezni annak is, akinek egyébként semmilyen mentális problémája nincsen, egyszerűen csak a fedélzeten szeretné szállítani kedvencét.

Miután egy nőt nem engedtek felszállni a terápiás pávájával Amerikában, több légitársaság komoly szabályokat hozott arra nézve, hogy milyen állatok utazhatnak a fedélzeten „emotional support animal”-ként, és melyeket nem fogják felengedni a repülőre, bármilyen papírja is van a gazdájának.

A Southwest azt követően döntött úgy, hogy felülvizsgálja vonatkozó szabályait, miután egy terápiás segítőkutya rátámadt egy hozzá közelítő kislányra a cég egyik járatán, még felszállás előtt.

A Delta légitársaság, miután többek között kígyót, pókot, pulykát és mókust is vittek már fel a fedélzetre,
március 1-ével kitiltotta járatairól a rovarokat, rágcsálókat, patás és szarvval rendelkező állatokat, a sünöket és a vadászgörényeket is.

Az American Airlines honlapján felsorolja többek közt azt is, milyen szabályok vonatkoznak az állatokra: azok például nem ugorhatnak fel más utasokra, nem foglalhatják el az üléseket és a folyosót, nem ehetnek a tálcáról és nem moroghatnak. Micsoda korlátozottság, igaz?

Aki tehát terápiás állatot szeretne szállítani a fedélzeten, jobb, ha először utána néz a légitársaságnál, melyik kedvenc kerülhet az utastérbe.