Csoportos létszámleépítésre készül a lengyel nemzeti légitársaság 2021 elején.

A LOT január 20. és február vége között mintegy 300, alkalmazotti státuszú dolgozójától válik meg.

A lengyel tvn24.pl portál értesülései szerint a vállalat vezetése szerdán küldött értesítést a szakszervezeteknek a csoportos létszámleépítésről.

Az egyéni vállalkozóként dolgozók szerződéseinek felmondásáról jelenleg nincs szó a portál informátorai szerint (a magyar személyzet jelentős részét is ebben a formában foglalkoztatják), de pilótáktól, légiutaskísérőktől és földi kiszolgáló alkalmazottaktól is megválik a légitársaság.

Forrás: LOT

A vállalat menedzsmentje a munkahelyek megtartása érdekében az elmúlt időszakban költségcsökkentési programokat hajtott végre, ebben a legjelentősebb tétel a repülőgépflottát lízingelő külföldi cégekkel történő megegyezés volt a fizetési kötelezettségek könnyítéséről.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az érintett dolgozók száma függ a szakszervezetekkel folytatott egyeztetések eredményétől, de a leépítés várhatóan nem érint háromszáznál több embert, ami az iparágban és az európai légitársaságoknál idén végrehajtott elbocsátásokhoz képest elenyésző – emelte ki nyilatkozatában Krzysztof Moczulski, a LOT szóvivője.

A tvn24.pl portálhoz eljutott levél szerint a LOT 1600 embert alkalmaz teljes munkaidőben, köztük 270 pilótát, több mint 500 légiutas-kísérőt és 700 földi dolgozót. Ennek duplája dolgozik egyéni vállalkozói szerződéssel a légitársaságnál.

Amint korábban megírtuk, a LOT 650 millió euró (2,9 milliárd zloty) értékű lengyel állami mentőcsomagot kap, amely két részre oszlik, 400 millió euró hitel, 250 millió pedig tőkeinjekció formájában áll a nemzeti légitársaság rendelkezésére. A tervet az ünnepek előtt hagyta jóvá az Európai Bizottság.

A portál informátorai szerint a most kezdeményezett leépítés része annak az új üzleti tervnek, amelynek végrehajtása az állami támogatás kifizetésének feltételei között szerepel.

Arról egyelőre nem tudni, hogy a járvány miatt előállt helyzet és a vállalatnál zajló átalakítások miként érintik a légitársaság budapesti bázisának, valamint a meglévő és korábban tervezett budapesti útvonalhálózatának jövőbeli működését. Mint ismert, a LOT hetente egy alkalommal repül jelenleg is Budapest és Szöul között, valamint az év végi ünnepi időszakra újraindította a Budapest-New York útvonalát is.