Címlap Budapesti repülőtér - Ferihegy, magyar légiközlekedés MNV: Negatív híresztelés, hogy fizetésképtelen a Malév GH

MNV: Negatív híresztelés, hogy fizetésképtelen a Malév GH

Negatív híreszteléseknek minősítette a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) a MALÉV GH Zrt. tulajdonosi joggyakorlója a társaság működésével kapcsolatban a sajtóban a 24.hu hétfői cikke alapján megjelent híreket. 

Fizetésképtelennek nyilvánították a Malév utódcégét: indulhat a felszámolás” címmel jelent meg cikk 2018. június 11-én a 24.hu hírportálon. A cikk szerint a Fővárosi Ítélőtábla elrendelte az állami tulajdonú Malév Ground Handling Zrt. felszámolását, miután jogerős végzésben megállapította a repülőgépek földi kiszolgálását végző Malév-utódcég fizetésképtelenségét.

Az MNV június 14-én kiadott közleményében azt írta, hogy a cikk azt a hamis látszatot igyekszik kelteni, mintha a MALÉV GH Zrt. fizetésképtelen lenne. A cikkben sugalmazottakkal ellentétben a MALÉV GH Zrt.-vel szemben nincs folyamatban felszámolási eljárás. A cég fizetőképessége rendezett, fizetési kötelezettségeinek mindenkor határidőben eleget tesz, nincsenek lejárt tartozásai – tette hozzá a közleményben az MNV.

Az interneten elérhető hivatalos cégjegyzékben a Malév GH Zrt. neve mellett valóban nem szerepel az “f.a.” (vagyis felszámolás alatt) jelzés.

Hónapok óta húzódó, szövevényes ügy

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Amint a 24.hu cikke emlékeztet, a volt Malév leányvállalat ellen korábbi alvállalkozója, a Budport Handling Kft. indított eljárást hónapokkal ezelőtt, miután a kft. átvette az egykori Demján-érdekeltségtől, az Airport Security Zrt.-től a Malév GH 45 millió forintos tartozását. A szövevényes ügyben több bírósági döntés is született, a 24.hu cikke szerint volt amelyik az egyik, volt amelyik a másik félnek adott igazat.

Az AIRportal.hu az ügyben tájékoztatást kért mindkét érintett féltől, szerettük volna megtudni, hogy hol tart az ügy:

  • A Budport ügyvezetője Galgóczy Ferenc nem kívánta kommentálni a sajtóban megjelent értesüléseket.
  • A Malév GH vezérigazgatója Herczog Péter a fent hivatkozott MNV-közleményét küldte el lapunk részére.

A MALÉV GH Zrt. Facebook oldalán június 13-án, szerdán esete az MNV közleményével megegyező szöveg jelent meg, melyhez a cég hozzátette, hogy a portáltól sajtó-helyreigazítást kér.

2017-ben 371 millió forint veszteség, a 2018-as eddigi eredmény pozitív

A portál egy korábbi cikkében azt írta, hogy a Malév GH Zrt. 371 millió forint veszteségről adott számot a 2017-es üzleti éve után. Mint írták, a repülőgépek földi kiszolgálásával foglalkozó állami társaság immár negyedik éve termel masszív, több százmilliós veszteséget. A legfrissebb kimutatások szerint az állami cég tavaly valamelyest növelni tudta ugyan bevételeit, de továbbra is súlyos pénzügyi gondokkal küzd. December utolsó napján 2,8 milliárd forinttal tartozott partnereinek és beszállítóinak, és az előző években felhalmozott, mintegy 2,3 milliárd forintos vesztesége is rendezésre vár.

Az MNV közleménye a 2017-es lezárt pénzügyi év számaira nem tér ki. A közlemény szerint a társaság gazdasági helyzete számos költségcsökkentő és hatékonyságnövelő intézkedésnek köszönhetően stabilizálódott, 2018-as eddigi eredménye pozitív. A napi működéséhez szükséges forrásokat kizárólag saját, piaci bevételeiből finanszírozza, állami pénzt erre nem költ. Az idei évet tekintve 26%-kal nőtt a kiszolgált járatok száma, de az utasforgalom jelentős emelkedése mellett az utasváró kihasználtsága is közel 50%-kal magasabb – olvasható az MNV közleményében.