Az Európai Uniós szabályozások miatt módosulnak a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi repülőtérről felszálló légijárművek szabvány műszeres indulási eljárásai (SID).

A HungaroControl közlése szerint a 2018. augusztus 16-tól életbe lépő új eljárások szerint 13-as és 31-es irány használata esetén is módosul a Ferihegyről felszálló repülőgépek útvonala.

Forrás: HungaroControl Zrt.

Így Budapest és a repülőtértől dél-keletre található települések felett is a jelenlegi, megszokott útvonalaktól eltérő útvonalakon emelkednek majd a felszálló repülőgépek.

A közlemény szerint törvényes és biztonságos légiközlekedés biztosítása érdekében új, műszeres szabvány indulási eljárásokat (SID) dolgozott ki a HungaroControl Zrt., amelyek 2018. augusztus 16-tól lépnek életbe.

A SID eljárások módosítását a változó európai uniós jogszabályi környezet indokolta.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az eljárások tervezésénél a szigorú szakmai szabályok mellett a környezetvédelmi és hatékonysági szempontokat is figyelembe lettek véve.

Az új eljárások a repülésbiztonság erősítésén túl várhatóan pozitívan befolyásolják Budapest és a környékbeli települések zajhelyzetét.

A 73/2010/EU bizottsági rendelet szerint a 2013. július 1. előtt közzétett és nem módosított légiforgalmi adatokat, illetve légiforgalmi tájékoztatásokat a rendelettel összhangba kell hozni, ezért szükségessé vált a meglévő eljárások felülvizsgálata.

Az új eljárások kialakításánál a HungaroControl Zrt. a Nemzetközi Polgári Repülési Szervezet (ICAO Doc. 8168 PANS-OPS) szigorú tervezési kritériumai szerint járt el és törekedett a növekvő forgalomhoz igazodó hatékonyabb és környezetkímélőbb működés biztosítására.

Az új műszeres szabvány indulási eljárásokat érintő koncepcióalkotási, eljárástervezési, validálási és hatósági engedélyeztetési eljárások közel egy éve elkezdődtek, melyben biztonságmérnökök, környezetvédelmi szakemberek és légiforgalmi irányítók is részt vettek.

A SID eljárások kidolgozása a léginavigációs szolgáltatáshoz kapcsolódó szakmai szervezetekkel, a felügyeleti jogkört gyakorló hatósággal, továbbá a Budapest Airport Zrt. repülőteret üzemeltetővel való szoros együttműködésben történt.