A felpörgő gépátadásoknak is köszönhetően jelentősen javult az Airbus pénzügyi eredménye az év első kilenc hónapjában, de az európai gyártó a korábbinál pesszimistább az év végi teljesítménnyel kapcsolatban.

Az Airbus honlapján elérhető eredménykimutatás szerint a január-szeptemberi időszakban az egy évvel korábbihoz képest 14 százalékkal 46,1 milliárd euróra nőtt az árbevétel, elsősorban a felpörgő A320neo-típuscsaládba tartozó gépek átadásai, valamint a kedvező árfolyamhatások miatt. A vállalat 571 repülőgépet adott át üzemeltetésre ebben az időszakban, 68-cal többet, mint egy évvel korábban.

Forrás: Airbus

Az üzemelés 38,9 milliárd eurót emésztett fel, 13 százalékkal többet, mint egy évvel korábban, a kiigazított üzemi eredmény így 4,1 milliárd euró volt az időszak végén, 51 százalékkal több, mint tavaly ugyanilyenkor.

Ezzel kapcsolatban az Airbus azt hangsúlyozta, hogy az A330neo és az A320neo program egyre jobban teljesít az Airbus Cabin Flex berendezés gyártásának felpörgetésével, az A350-es program pedig az év vége felé elérheti a nullszaldót és nyereségbe fordulhat.

Az Airbus adózott eredménye a tavalyihoz képest 50 százalékot javult és 2,1 milliárd eurót tett ki.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A megrendeléseket tekintve januártól szeptemberig a lemondásokkal együtt 127 gép gyártására kötött szerződést az Airbus, ez fele annyi, mint tavaly. A gyártás felpörgetésével a rendelésállomány is csökkent némileg: 7300-ról 7100-ra mérséklődött a még le nem gyártott repülőgépek és helikopterek száma.

Előrejelzésében az Airbus a korábbiaknál kicsit pesszimistábban látja az év végi gépátadások számát.

Korábban 880-890 közé tették az egy év alatt átadott gépek számát, ezt az átadások beütemezése után most 860-ra csökkentették.