Eddig nem hozták nyilvánosságra, hogy az indonéz nemzeti légitársaság és az Airbus négy A330-800-asra szándéknyilatkozatot írt alá, ez előrelépés lenne az alig néhány megrendeléssel bíró típusváltozat fejlesztésében.

Az idei első féléves pénzügyi eredményeiről szóló beszámolóba elrejtve a Garuda Indonesia nyilvánossá tette, hogy négy Airbus A330-800-asra írt alá szándéknyilatkozatot a gyártóval.

Az A330neo kisebbik változatából eddig csupán tíz példányra érkezett igény.

Forrás: Airbus

Az egyelőre alig létező kereslet (a Kuwait Airways 10 és az Uganda Airlines 2 darabos megrendelése van csak) a hosszabb törzsű A330-900-assal teljesen közös fejlesztés miatt nyilván nem jelent nagy gondot az Airbus számára, ahogy erről a gyártó vezetői is beszéltek már. Az A330neo két változatából eddig alig több mint 240 példányra érkezett megrendelés, annak is java része a nagyobbik változat.

A gyártó főnökei annak a reményüknek is hangot adtak, hogy az A330-200-asok és főleg a Boeing 767-esek fokozatos öregedésével a közeljövőben fellendülhet a -800-as változat iránti kereslet. De a helyzetet nehezíti, hogy a Boeing 787-ese teljesen új generációs gépként ebben a kategóriában versenyez.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Összehasonlításul, a Boeing ugyan más kategóriában szereplő, de szintén régebbi eredetű és megújított szélestörzsűjéből, a 777-8-asból és -9-esből is csupán 325 darab kelt el eddig. Az utóbbi években alig érkezett rá újabb megrendelés, hiszen a leváltandó gépek köre viszonylag kicsi, és még nem öregedtek ki.

Az Airbus azzal is igyekszik vonzóbbá tenni az A330neót, hogy 2020-tól megnöveli a választható legnagyobb felszállótömegét, így például az A330-800-as akár 15 ezer kilométeres útvonalat is teljesíthet.

A rövidebb törzsű változat prototípusa tavaly novemberben teljesítette a szűzrepülését, és az Airbus korábbi tájékoztatása szerint most év közepén kellene befejeződnie a tesztprogramnak.

A Garuda egyébként az A330-900-asból tizennégy példányra rendelkezik szerződéssel, az első példányok az idén megérkeznek már. A tájékoztatásuk szerint a -800-asokat, ha megrendeléssé váltják a szándéknyilatkozatot, 2021 második felétől vennék át.