Nem ad ajánlatot az Alitaliára az Easyjet – jelentette be honlapján a brit fapados légitársaság.

Rövid közleményében a cég azt írta, az olasz vasút, a Ferrovie dello Stato és a Delta Air Lines szakembereivel folytatott tárgyalásokat követően úgy döntöttek, nem tesznek ajánlatot, kiszállnak az Alitaliáért folytatott versenyből.

Hozzátették: az Easyjet továbbra is elkötelezett marad az olasz piac iránt, ahol az elmúlt évben 18,5 millió utast szállított, és 1400 embert foglalkoztat. Emellett további befektetéseket eszközölnek mindhárom bázison, Milánóban, Nápolyban és Velencében is.

Február elején az olasz Corriera Della Sera írt arról, hogy a brit diszkont légitársaság a Deltával együtt adna be ajánlatot az Alitaliáért. A tervek szerint az olasz légitársaságot két részre szedték volna, a hosszútávú hálózatot a Delta, a ráhordó és európai járatokat pedig az Easyjet üzemeltette volna.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az aero.de múlt heti cikkében idézett értesülések már kérdőjeleket vetettek fel az üzlettel kapcsolatban. Ugyanis a Delta és az Easyjet sokallta a 40 százalékos üzletrészért az olasz állam által kért 400 millió eurót. Ezen kívül ott van még az Alitalia visszafizetési kötelezettséggel terhelt, 900 millió eurós állami kölcsöne is, sajtóértesülések szerint ebből még 500 millió eurója van a cégnek.

Az Easyjet kiszállásával a Lufthansa maradt az egyetlen, komolyan vehető ajánlattevő, bár a Delta egyelőre nem nyilatkozott arról, hogy a brit partner nélkül folytatják-e a ajánlattételi eljárást.

Korábban arról is beszélt egy olasz államtitkár, hogy Kínában is felajánlották az Alitalia egy részének megvételét, egyelőre nem tudni, ez ügyben tartanak-e kapcsolatot potenciális befektetőkkel az ázsiai országból.