Az Egyesült Királyság Polgári Légügyi Hatósága (CAA) június 3-án visszavonta a tavaly csődbe ment Flybe működési engedélyét, így a légitársaság új tulajdonosa nem kapja meg az értékes heathrow-i repülőtéri résidőket.

A brit Flybe légitársaság 2020 márciusában ment csődbe, a légitársaság vagyonelemeit a Thyme Opco vásárolta fel 2021 áprilisában, a légitársaságot aztán Flybe Limitednek nevezte át az új tulajdonos (amely mögött Lucien Farrell, a Cyrus Capital hedge fund menedzsere áll), a korábban megszerzett heathrow-i résidők azonban elvesztek.

Ugyanis a Flybe eredeti működési engedélyét (Operating License – OL) a közelmúltban Grant Shapps közlekedési miniszter közbenjárására a hatóság visszavonta – írta a The Telegraph.

Fotó: AIRportal.hu

A Flybe Limited egyébként rendelkezik egy külön működési engedéllyel, amely most is aktív, azonban az nem teszi jogosulttá az elődcég repülési jogainak megszerzésére. A társaság indulásához már szerzett résidőket a manchesteri és birminghami repülőtéren, azonban azok értéke töredéke a heathrow-i slotokénak.

A világjárvány előtt egy heathrow-i résidő pár értéke mintegy 74 millió dollár volt, jelenleg a repülési jogok 14 millió dollárt érnek.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A Flybe annak idején azért kapta a slotokat, hogy azzal segítsék a piaci versenyt és csökkentsék a British Airways dominanciáját. A regionális cég leállása után a résidők azonban visszakerültek a brit nemzeti légifuvarozóhoz.