A világ legnagyobb fapados légitársaságának vezetője közölte: jövőre nem lesz szükség további elbocsátásra és fizetéscsökkentésre, de még mindig szorgalmazzák az önkéntes felmondást.

A cég honlapján publikált közlemény szerint Gary Kelly, a Southwest Airlines vezérigazgatója levelet írt a dolgozóknak, amelyben arra emlékeztet: régóta hangoztatja, hogy az elbocsátásokat csak akkor tudja a légitársaság elkerülni, ha az USA kormányzata újabb bértámogatási programot indít.

Kisebb kitérő után az erről szóló, a Kongresszus által egyhangúlag megszavazott javaslatot végül Donald Trump leköszönő amerikai elnök is aláírta, így az hatályba léphet, és március 31-ig marad érvényben.

Gary Kelly szerint így nem csak a jövő nyári menetrendi időszak kezdetéig, hanem egész évben nem kell számítani elbocsátásra vagy újabb fizetéscsökkentésre, az ezekről szóló figyelmeztetéseket is visszavonták.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Jelezte ugyanakkor, hogy számos területen továbbra is sokkal többen dolgoznak, mint ahány ember munkájára szükség van, ezért arra kérte a munkavállalókat, hogy ha lehetőségük lesz rá, akkor éljenek a végkielégítéssel és egyéb juttatásokkal járó önkéntes felmondás lehetőségével.

A vezérigazgató örömét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a politikusok megértették, a légitársaságok az Egyesült Államok gazdaságának nélkülözhetetlen elemei.

A Southwest Airlines-nál az első, szeptember végén lejárt bértámogatási program után sem voltak elbocsátások, mert a vezetésnek sikerült megállapodnia a dolgozókkal a fizetések jelentős csökkentéséről.

Mint arról korábban beszámoltunk, az Egyesült Államok újabb 15 milliárd dolláros segítséget ad a légitársaságoknak bértámogatás formájában, cserébe a cégeknek vállalniuk kell, hogy a program végéig, március 31-ig nem rúgnak ki senkit. Az American Airlines már jelezte, hogy megkezdi a korábban elküldött dolgozók visszahívását.

Scott Kirby, a United vezérigazgatója azonban már arra figyelmeztetett, hogy ha nem változnak az utazási körülmények, akkor áprilisban újabb kirúgási hullám lehet.

Októberben és novemberben az USA légitársaságai több tízezer dolgozónak mondtak fel az előző kirúgási moratórium lejártával.